Ακολουθήστε μας

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Φούφης: “Εαν είμαστε παράνομοι οι διαιτητές, παράνομοι είναι και ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟ”

Μεγάλος φόβος επικρατεί στην ελληνική διαιτησία, με τον Γιάννη Φούφη να δηλώνει στον ΣΠΟΡ FM 94,6 πως αν είναι παράνομοι οι 4 ρέφερι που σφυρίζουν Ευρωλίγκα, τότε είναι και οι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιάννης Φούφης στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και τον Τόλη Κοτζιά:

Για την κόντρα των διαιτητών με την ΕΟΚ και την ΚΕΔ:«Δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά που γίνονται και έχουμε χάσει και λίγο τον ύπνο μας. Με μεγάλο σεβασμό στον κόσμο, γιατί όλοι προήλθαμε από εκεί. Εγώ τον σέβομαι, ακόμη και ας με βρίζει. Έχω μάθει να λέω την αλήθεια. Η ιστορία ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2016, με το νέο καλεντάρι τον εθνικών ομάδων που ανακοίνωσε η FIBA. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αποφασίζει, χωρίς να υπάρχει ίδια κατάσταση σε άλλες χώρες, να τιμωρήσει τους διαιτητές που σφυρίζουν Ευρωλίγκα. Αυτό ξεκίνησε από τη σεζόν 2016/17. Εμείς δεν προχωρήσαμε άμεσα σε καταγγελίες και προσφυγές. Προσπαθήσαμε μέσα από διαβουλεύσεις, να βρούμε μία λύση στο γραφείο του Βασιλακόπουλου. Όταν προσπάθησε να το κάνει αυτό ο Πετρούτσι, ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας μπάσκετ, ο Πατέρνικο πήγε κατευθείαν στα δικαστήρια. Εκεί, οι διαιτητές είναι επαγγελματίες και έχουν συμβόλαιο με τη λίγκα. Πήγε στα δικαστήρια για να δικαιωθεί και να προστατέψει το άθλημα της χώρας του. Το άθλημα τον φώναξε άμεσα να βρουν μία λύση. Δεν έχω λεφτά του είπε, αλλά αυξάνω το όριο ηλικίας από τα 50, στα 55. Εμείς τι εισπράξαμε έναν χρόνο; Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε έξω από τα δόντια και να βγουν όλα στο φως. Έναν χρόνο εισπράξαμε αλαζονεία, εμπάθεια, εμπαιγμό και περιφρόνηση… Ποια είναι η σχέση των διαιτητών με την ομοσπονδία; Είναι υπάλληλοι, δούλοι ή συνεργάτες; Αν είμαστε συνεργάτες, τον συνεργάτη σου δεν τον εμπαίζεις. Φτάσαμε στη σεζόν 2017/18. Στα τέλη του πρώτου γύρου υπήρχε εμπαιγμός και προσφύγαμε στο ΑΣΕΑΔ και στις 19/1/2018 η απόφαση μας δικαιώνει παμψηφεί. Και μας τιμωρούν με 60 μέρες αποκλεισμό, αλλά και γι’ αυτό δικαιωθήκαμε στο ΑΣΕΑΔ. Τώρα σιγά σιγά προσπαθούμε να μπούμε στο πρωτάθλημα. Μέσα σε όλα, στις 7/2/2018 μας καλεί η ΚΕΔ να μιλήσουμε. Πάμε με χαρά εγώ και ο κύριος Γκόντας και ήμασταν μάρτυρες μίας παρωδίας… Δεν μιλήσαμε, αλλά αναλύαμε την απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Τώρα, ήρθε η στιγμή πριν τους ημιτελικούς.

Βγάζουν μία λίστα 20 διαιτητών και εμείς οι τέσσερις ήμασταν έξω. Κάποιοι εντέχνως προσπαθούν να το συνδυάσουν αυτό με τους τελικούς. Αυτά, δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, κάποιοι είμαστε επαγγελματίες. Κόβουμε τιμολόγια και πληρώνουμε φόρους. Ξέρουν τι ζημιά έχουν κάνει σε εμάς και τις οικογένειές μας; Δεν θέλω να σχολιάσω τον κύριο Βασιλακόπουλο, που είπε ότι δεν πήγαμε στο γραφείο του να μιλήσουμε. Το να είναι ο κύριος Γκόντας, Κορομηλάς ή Παπαπέτρου εκπροσωπεί και τους υπόλοιπους. Μας είπε, λοιπόν, ότι θα πάω στη Γενεύη για να μου πει τι θα κάνω ο κύριος Μπάουμαν και θα σας πω τη Δευτέρα. Αλλά, αυτή η Δευτέρα δεν έχει έρθει… Θέλουμε χαρτιά και γεγονότα και όχι αμπελοφιλοσοφίες. Θέλουμε να ξέρουμε ποιος παίρνει το δικαίωμα να τιμωρεί τους διαιτητές. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα σε αυτή τη χώρα. Δεν θέλουμε κανείς να τραβήξει αυτό που τραβάμε εμείς τις τελευταίες ημέρες. Μην πω τις τελευταίες δύο σεζόν. Αλλά, τι να κάνουμε; Να κάτσουμε με στραβωμένα χέρια; Πήγαμε εγώ και ο κύριος Γκόντας μόνοι μας, πριν γίνει η κλήρωση των διαιτητών που ήταν προγραμματισμένη για τις 14:00. Ήμασταν εκεί 13:10 για να ρωτήσουμε γιατί δεν ήμασταν στη λίστα.

Η Ευρωλίγκα έχει το προνόμιο ανάμεσα σε 65 ισάξιους διαιτητές να επιλέξει ποιος της κάνει περισσότερο. Εδώ δεν συμβαίνει το ίδιο. Έχεις τέσσερις διαιτητές της Ευρωλίγκας, που είναι το δεύτερο τη τάξει κορυφαίο πρωτάθλημα της γης όπως λένε. Εμείς βάσει επιστολής και λίστας της FIBA, ανήκουμε στην ελίτ των διαιτητών και συζητάμε αν κάνουμε ή δεν κάνουμε να μπούμε στους ημιτελικούς και τους τελικούς; Τη σεζόν 2015/16 έχουμε παίξει συνολικά 17 τελικούς. Τα ίδια πρόσωπα ήταν…

Τώρα, ό,τι λέει ο νόμος θα προχωρήσουμε ένα ένα τα βήματα. Δεν το κάναμε για τους τελικούς και δεν θέλουμε να παίξουμε στους τελικούς. Δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού, γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που δεν έγινε, ότι θα γίνει τώρα. Οπότε, θα ακολουθήσουμε ό,τι λέει το γράμμα του νόμου. Θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι να λογοδοτήσουμε για ό,τι κάνουμε».

Για την επόμενη κίνηση των «κομμένων» διαιτητών: «Θα πάμε στην ΕΦΙΠ και ό,τι ορίσουν τα τακτικά δικαστήρια, με βάση τις μηνύσεις και τις αγωγές. Είναι νομικά και διαδικαστικά θέματα αυτά και περιμένουμε τον δικηγόρο μας να μας πει πότε θα οριστεί το δικαστήριο. Όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα γιατί; Που δεν κατάλαβε κανείς γιατί έγινε; Γιατί εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν μπορούμε να παίξουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα; Για τα μάτια του κόσμου ορίστηκε ο κύριος Κορομηλάς στον μικρό τελικό. Ακόμα και προχθές είπαμε στην ΚΕΔ ένα γιατί; Είμαστε παράνομοι; Γιατί δεν παίζουμε; Εάν είμαστε παράνομοι εμείς, θα πρέπει να είναι και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα. Αλλά, μονομερώς; Γιατί εμάς; Αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Γιατί δεν είμαστε στη λίστα για τους ημιτελικούς. Δεν πήραμε απάντηση. Ο κύριος Βασιλακόπουλος αναφέρεται και λέει ότι η ΚΕΔ είναι ανεξάρτητη αρχή. Όταν πήγαμε στην Επιτροπή, μας είπαν να ρωτήσετε τον κύριο Βασιλακόπουλο γιατί είστε έξω από τη λίστα. Όταν φτάσαμε στην κατάσταση της μήνυσης. Είπαμε στον κύριο Συμεωνίδη, φταίτε εσείς ή ο κύριος Βασιλακόπουλος; Κάντε μία υπεύθυνη δήλωση ποιος ευθύνεται που δεν παίζουμε εμείς οι τέσσερις. Ακόμα και εκεί δεν υπήρξε χαρτί επίσημο».

Για τα χρέη της ΕΟΚ στους διαιτητές: «Τρία εκατ. ευρώ χρωστάει στους διαιτητές από την Α2 μέχρι και τη Γ’ Εθνική. Έχουν γίνει ήδη αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα για αυτή την υπόθεση. Μιλάμε για τις αποζημιώσεις των διαιτητών για τα 4-5 τελευταία χρόνια. Εμένα δεν μου χρωστούν γιατί δεν έπαιζα Α2 και κάτω. Το ποσό αυτό περίπου ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια ευρώ».

Γιατί δεν έκαναν κάτι οι συγκεκριμένοι διαιτητές όλα αυτά τα χρόνια:«Υπάρχει φόβος. Δεν έχουμε ανοίξει ακόμη τον φάκελο διαιτησία. Έχουμε τραβήξει έναν ξεχωριστό δρόμο. Κανονικά και εγώ δεν μπορώ να μιλάω. Αναρωτιέμαι γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιος θα μιλήσει για μένα; Ποιος θα μιλήσει για εκείνους που περιμένουν να πάρουν ένα ματς Α1. Υπάρχει πολύ μεγάλος φόβος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε… Πρέπει να ανοίξει και αυτό το μεγάλο κεφάλαιο. Όλα αυτά, πέρα από τα γιατί, δεν έχω καταλάβει οι ομάδες τι κάνουν; Για ποιον γίνονται τα πρωταθλήματα; Οι ομάδες δεν γίνεται να κωφεύουν και να μην μιλούν. Αυτά δεν συνέβησαν τώρα, μέσα σε δύο ημέρες. Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, αφού δεν έχει βρεθεί μία λύση».

Περισσoτερα για ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Follow Us

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ