Ακολουθήστε μας

RED BLOGS

Καρπετόπουλος: Αδίκησε τον ιδρώτα του…

Ο Ολυμπιακός δεν έχει κερδίσει ποτέ του στο Ντραγκάο. Πήγε στην Πορτογαλία με μεγάλα όνειρα, γυρίζει έχοντας πάρει ένα μεγάλο μάθημα: για να είναι αληθινά ανταγωνιστικός εκτός έδρας με ομάδες τέτοιου επιπέδου πρέπει να είναι αλάνθαστος. Χθες δεν ήταν. Το τελικό 2-0 είναι βαρύ με βάση την σε γενικές γραμμές καλή απόδοσή του. Αλλά μαρτυρά και τα λάθη που έκανε.

Κάποτε στο ίδιο γήπεδο

Στην εφημερίδα πριν το ματς είχα γράψει μια ιστορία που μου είχε πει κάποτε ο Κούλης Καραταϊδης – μια ιστορία διδακτική. Το 1999 όταν ο Ολυμπιακός πήγε για τελευταία φορά στο Οπόρτο είχε αρχίσει να συζητιέται ήδη εντός της ομάδας η περίφημη κατάρα των εκτός έδρας αναμετρήσεων: ο Ολυμπιακός μακριά από την έδρα του έχανε παντού. Στα αποδυτήρια του γηπέδου των Δράκων, μου έλεγε ο κάποτε αρχηγός του Ολυμπιακού, πριν το ματς αρχίσει, υπήρξε η μεγαλύτερη προσπάθεια πώρωσης στην ιστορία εκείνου του Ολυμπιακού: όλοι έδωσαν όρκο νίκης με κραυγές και ουρλιαχτά που είχαν τρομάξει τους Πορτογάλους. «Παρόλα αυτά» μου έλεγε ο Καραταϊδης «κι ενώ είχαμε ορκιστεί να φάμε σίδερα, με το που άρχισε το ματς χάναμε ήδη με 1-0 στο πεντάλεπτο»! Είχα γράψει στην ιστορία για να υπενθυμίσω πως σε αυτό το επίπεδο δεν αρκεί απλά κάτι να το θες. Χρειάζονται και πάρα πολλά άλλα. Όπως για παράδειγμα να μην πουλάς την μπάλα και να τελειώνεις καλά τις φάσεις.

Το λάθος του Μπουχαλάκη στο 10 λεπτό είναι πολύ μεγάλο – το ξέρει νομίζω κι ο ίδιος. Είναι μια κακιά στιγμή που οφείλεται ωστόσο πολύ και στην επιμονή του Ολυμπιακού να κάνει build up – δηλαδή να χτίζει τις φάσεις αρχίζοντας από την άμυνα. Αν σε αυτή την κατασκευή των φάσεων συμμετέχουν παίκτες που παίζουν καιρό μαζί, η πιθανότητα του λάθους είναι πάντα υπαρκτή, αλλά μικρή. Ο Μπουχαλάκης παίζει καιρό στον Ολυμπιακό αλλά σε αυτό το μηχανισμό πέρυσι δεν είχε συμμετοχή: ήταν δουλειά του Γκιγιέρμε να βοηθά το Σεμέδο και τους υπόλοιπους. Η απουσία και του Καμαρά υποχρέωσε τον Ελληνα παίκτη να πάει να κάνει μια δουλειά που δεν ξέρει καλά – και η Πόρτο το εκμεταλλεύτηκε. Και γιατί έχει τη σωστή νοοτροπία ομάδας που πρεσάρει και γιατί είχε νωρίς νωρίς γεμίσει την περιοχή με παίκτες: σκοράρει ο Βιέρα που απλά ακολουθεί τη φάση κι όχι κάποιο φορ. Ο Ραφίνια είπε πως ένα γκολ τόσο νωρίς δεν κρίνει ποτέ ένα ματς: τυπικά έχει δίκιο, πλην όμως αυτός έπαιζε στη Μπάγερν Μονάχου. Όπου όντως η επίθεση μπορεί να διορθώσει κάθε λάθος της άμυνας. Στον Ολυμπιακό το πράγμα δεν είναι τόσο απλό.

Διαβάστε εδώ την συνέχεια

 

Περισσoτερα για RED BLOGS

Follow Us