Ακολουθήστε μας

RED BLOGS

Καρπετόπουλος: Κρυφτούλι με τη λογική

Το «www.insideworldfootball.com» το γνωρίσαμε τον καιρό που ασχολήθηκε με τις διώξεις που είχαμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο (Κοριόπολις κτλ) και όσα συνέβαιναν τότε στην ΕΠΟ (παραπομπές παραγόντων για την κάρτα Υγείας, για μίζες που έχουν να κάνουν με τηλεοπτικά δικαιώματα κτλ). Όταν είχε έρθει κάποτε ο μακαρίτης ο Κουτσοκούμνης και ο Ιταλός Πρίμο Καρβαρο για να τοποθετήσουν στην ομοσπονδία διοικούσα επιτροπή, οι δυο τους είχαν εμφανιστεί στο συμβούλιο της ΕΠΟ με μια σειρά από δημοσιεύματα του συγκεκριμένου site και ρωτούσαν τους τότε συμβούλους, αν όλα όσα σε αυτά αναφερόντουσαν ήταν αλήθεια. Χθες, το αγαπημένο site των ανθρώπων της FIFA και της UEFA ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, αυτές που σχετίζονται με αποκαλύψεις που έχουν να κάνουν με την φερόμενη ιδιοκτησιακή σύνδεση της Ξάνθης με τον ΠΑΟΚ. Υπάρχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον κ. Ιβάν Σαββίδη– φυσικά δεσπόζει μια ωραία φωτο με το κουμπούρι. Για μια ακόμα φορά οι ξένοι μας παρακολουθούν με το στόμα ανοιχτό, διαβάζοντας για off shore εταιρίες, τριγωνικές σχέσεις και άλλα ωραία, ενώ νόμιζαν ότι τα χουν δει όλα. Το ποδόσφαιρό μας έχει πολλά προβλήματα που συναντάς και στο εξωτερικό: βία, παραγοντισμό, κακές θεσμικές αρχές, σκουριασμένα μυαλά κτλ. Αλλά εδώ μπορεί να συμβούν και πολλά που δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού. Όχι γιατί τα επιτρέπει το ποδόσφαιρό μας, αλλά γιατί τα επιτρέπει η χώρα. Κι εμείς οι ίδιοι.

Κρυφτούλι με τη λογική

Η χθεσινή ανακοίνωση της Σούπερ Λίγκας για τα όσα κυκλοφορούν σχετικά με τη σχέση το ΠΑΟΚ με την Ξάνθη είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η σιωπή πολλών άλλων όχι. Και δεν μιλάω μόνο για ποδοσφαιροπαράγοντες και Υπουργούς, αλλά γενικότερα. Η ιστορία της αγοράς της VIALAND, της θυγατρικής της ΠΑΕ Ξάνθης που κατέχει σχεδόν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της, από μια off shore κυπριακή εταιρία, μαρτυρά πολλά περισσότερα. Ο συνεταιρισμός είπε αυτό που έπρεπε να πει, πέρα όμως από την ανακοίνωση υπάρχει και η λογική. Με την οποία λογική γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να παίξουμε κρυφτούλι.

Ποιοι ιδιοκτήτες;

Δεν θα έπρεπε οι ιδιοκτήτες των ομάδων να συνεδριάσουν για να συζητήσουν τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια; Νομίζω το ζήτησε ο Αλέξης Κούγιας, αλλά οι πιο πολλοί  σφύριζαν κλέφτικα. Κάποιοι λίγοι φοβούνται μήπως προσεχώς έχουμε καινούργιες αποκαλύψεις για τις ομάδες τους: από ό,τι καταλαβαίνω οι δημοσιογραφικές έρευνες δεν σταματούν. Κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να ντρέπονται να εμφανιστούν παριστάνοντας για μια ακόμα φορά ότι είναι ιδιοκτήτες ομάδων, ενώ δεν είναι. Σίγουρα κάποιοι ζηλεύουν τον Πανόπουλο, όταν διαβάζουν ότι για το σαλέ και το προπονητικό κέντρο της Ξάνθης πήρε 10 εκατομμύρια ευρώ. Μάλλον καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που δεν είχαν την τύχη του: κι αυτοί θα πουλούσαν ό,τι έχουν (γραφεία, προπονητικά κέντρα, ακαδημίες κτλ) και για λιγότερα και μαζί με αυτά με κάτι παραπάνω και παιγνίδια και υπηρεσίες. Κι αυτό νομίζω είναι το απολύτως λυπηρό σε αυτή την ιστορία.

 Που θα είχε γίνει αυτό;

Εγώ δεν υιοθετώ και δεν απορρίπτω καμία από όλες αυτές τις αποκαλύψεις. Σε αυτές τις ιστορίες έχω μάθει να περιμένω τη δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι υπάρχουν και νομοί και τιμωρίες (παρόλο που η ΕΠΟ αφαίρεσε τις διατάξεις για την πολυϊδιοκτησία από τον πειθαρχικό της κώδικα αυγουστιάτικα). Πιστεύω ότι υπάρχουν και τίμιοι δικαστές και τίμια μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που είναι η πρώτη που θα αναλάβει να ρίξει φως στην υπόθεση. Το πιθανότερο είναι ότι θα ασχοληθούν και εισαγγελείς. Χωρίς ωστόσο να υιοθετώ ή να απορρίπτω αναρωτιέμαι κάτι πάρα πολύ απλό: θα μπορούσε ποτέ στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία κτλ να υπάρχει μία τέτοια ιστορία; Υπήρχε ποτέ πιθανότητα στις ποδοσφαιρικές  χώρες να ξυπνούσαν ένα ωραίο πρωί και να ακούγανε όλοι ότι μία απίθανη εταιρεία από την Κύπρο, δημιουργημένη από ένα Ρώσσο που ήταν και στο ΔΣ μιας ΠΑΕ, αγόρασε με δέκα εκατομμύρια ευρώ τη θυγατρική μιας άλλης ΠΑΕ και κράτησε στο συμβούλιο της τους ανθρώπους που διοικούν την ΠΑΕ; Εγώ αφήνω στην άκρη το ποιοι μπορεί να είναι οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης εταιρείας. Απλά αναρωτιέμαι αν σε αυτές τις χώρες θα υπήρχε ποτέ πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μία τέτοια αγορά, που σχετίζεται μάλιστα με τον κόσμο του ποδοσφαίρου, πού είναι στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. Η ερώτηση φυσικά είναι ρητορική: καμία ανάλογη εταιρεία δεν θα το τολμούσε, όχι μόνο γιατί εκεί λειτουργούν οι μηχανισμοί ελέγχου, αλλά γιατί οι άνθρωποι της θα γνώριζαν ότι καμία τέτοια μεταβίβαση δεν θα μπορούσε ποτέ να ολοκληρωθεί. Η ίδια η πρόταση θα προκαλούσε γέλια και μόνο.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ REDNEWS.GR ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περισσoτερα για RED BLOGS

Follow Us