Ακολουθήστε μας

RED BLOGS

Καρπετόπουλος: Πρωταθλητής σε πέντε – έξι εβδομάδες…

Όσο περνάνε οι μέρες ακούω συνεχώς ερωτήσεις που στα αθλητικά μας έχουν να κάνουν κυρίως με το πώς θα τελειώσει η σεζόν από τη στιγμή που η πανδημία στην Ευρώπη δεν δείχνει σημάδια ανάσχεσης. Θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα; Θα υπάρξουν πρωταθλητές; Η θα θεωρηθεί ότι τα ματς που έγιναν φέτος δεν έγιναν ποτέ και θα παριστάνουμε όλοι ότι το 2019-20 δεν παίχτηκε πουθενά ποδόσφαιρο; Θεωρώ όλες αυτές τις συζητήσεις κουτές και άκαιρες και θα σας εξηγήσω γιατί.

Οι δυο πιθανότητες

Όπως σε όλα έτσι και στην συγκεκριμένη κρίση υπάρχουν δυο πιθανότητες: η μία είναι να μην τελειώσει ποτέ κι ό,τι ζούμε ν συνεχίσει να γίνεται για χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση μένουμε όλοι στα σπίτια μας, ακούμε κάθε μέρα πόσοι νεκροί υπάρχουν ημερησίως, παρακολουθούμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και ελπίζουμε να βρεθούν φάρμακα και εμβόλια για να ξαναζήσουμε κανονικά. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει αθλητισμός, δεν υπάρχει ποδόσφαιρο και φυσικά είναι ανόητη κάθε συζήτηση που αφορά τι θα γίνει με το τρέχων πρωτάθλημα: ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα αλλάξει εντελώς και το τελευταίο που θα μας απασχολεί είναι αν θα ξαναδούμε τη Σουπερλίγκα ή το Τσάμπιονς λιγκ (σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει ην παραμικρή διαφορά). Το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν πραγματικά ανυπολόγιστο: θα ζούσαμε την καταστροφή της ανθρωπότητας.

Η άλλη περίπτωση είναι μάλλον λίγο περισσότερο πιθανή: με βάση αυτή κάποια στιγμή, (οι αισιόδοξοι ελπίζουν σύντομα, οι απαισιόδοξοι όχι και τόσο σύντομα), η επιδημία θα γίνει ελεγχόμενη και κατά συνέπεια θα επιστρέψουμε στην συνηθισμένη μας ζωή, έστω και με τραύματα που θα κάνουν καιρό να επουλωθούν. Σε αυτή την δεύτερη περίπτωση ωστόσο θα έχουμε ξανά και ποδόσφαιρο. Οταν και εφόσον θα έχουμε τη δυνατότητα να χαρούμε ποδοσφαιρικούς αγώνες, όλα θα γίνουν όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αυτό το δεύτερο αποφάσισε προχθές η UEFA: φώναξε τις εθνικές ομοσπονδίες και τις λίγκες και είπε σε όλους ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου έχουν το περιθώριο να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα τους με όποιο τρόπο επιθυμούν για να επιστρέψουμε σιγα σιγά στην κανονικότητα. Δεν τους έδωσε κανένα οργανόγραμμα και καμία κατεύθυνση στο πως θα το κάνουν, αλλά τους υπενθύμισε ότι οι κανόνες υπάρχουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν. Κι ο βασικός κανόνας είναι τα πρωταθλήματα να ολοκληρώνονται και από αυτά να προκύπτουν ομάδες που θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τότε όμως δεν είχαμε ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Κάποιος θα πει ότι μπροστά την πιθανότητα να έχουμε ένα πρωτάθλημα που δεν θα ολοκληρωθεί κανονικά, ίσως είναι και πιο χρήσιμο να μην έχουμε πρωταθλητή π.χ και να μείνει η σεζόν κενή για να μας θυμίζει τον κίνδυνο που έζησε η ανθρωπότητα ή δεν ξέρω για ποιο άλλο λόγο. Κι εγώ θα πρότεινα να κάναμε μια πράξη αγάπης και να ανακηρύσσαμε πρωταθλητή τον δεύτερο της βαθμολογίας ή τον τελευταίο – έτσι συμβολικά. Αλλά άλλο είναι οι συμβολισμοί κι άλλο είναι η κανονικότητα.

Στην Ευρώπη είχαμε στο παρελθόν πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν και δεν τα κέρδισε κανείς. Στα χρόνια του πρώτου και του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου κάποια ξεκίνησαν και σταμάτησαν για λόγους που όλοι νομίζω καταλαβαίνουν. Τότε είχαμε όντως διακοπές και ακυρώσεις πρωταθλημάτων. Αλλά τότε δεν είχαμε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τώρα έχουμε. Και για να πάρουν μέρος οι ομάδες σε αυτές πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της ευρωπαϊκής διοργανωτικής αρχής: για αυτό και η UEFA φώναξε τους αντιπροσώπους και της ECA στην τηλεδιάσκεψη – για να τους ακούσει και να τους εξηγήσει τι θέλει. Κι αυτό που θέλει είναι να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.

Διαβάστε εδώ την συνέχεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ REDNEWS.GR ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περισσoτερα για RED BLOGS

Follow Us