Ακολουθήστε μας

RED BLOGS

Καρπετόπουλος: Συμπονώντας τον Βιερίνια…

Καρπετόπουλος: Συμπονώντας τον Βιερίνια…

Ανέβηκε πριν 6 μήνες

Βλέπεις τη φάση του Βιερίνια και καταλαβαίνεις για ποιο λόγο αξίζει τον κόπο να παρακολουθείς το ελληνικό πρωτάθλημα: πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να δεις κάτι ανάλογο. Πρόκειται για μια στιγμή ολικής τύφλωσης του διαιτητή Τσαμούρη και του επόπτη του. Πιθανότατα και οι δυο να έχουν ζάχαρο – το λέω σοβαρά. Εχω ακούσει πως αν σου ανεβεί το ζάχαρο ξαφνικά μπορεί να χάσεις την όρασή σου για κάποια δευτερόλεπτα ή και λεπτά. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια – και δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Απλά πολλές φορές αυτό μου εξηγεί πολλά – είναι πιθανότατα η μοναδική εξήγηση που μπορεί να υπάρξει στη φάση του Βιερίνια. Η άλλη είναι να πίστεψε ο διαιτητής ότι ο Βιερίνια είναι κάτι σαν τον Τιραμόλα: ξαφνικά ψήλωσε, έγινε γύρω στα δυο μέτρα, βρήκε τη μπάλα με το κεφάλι και μετά ξαναμάζεψε και βρέθηκε στο κανονικό του μέγεθος. Αλλά ανάμεσα στις δυο εξηγήσεις προτιμώ αυτή με το ζάχαρο: είναι περισσότερο επιστημονική – αποκλείω άλλωστε ο Τσαμούρης να διάβαζε Τιραμόλα μικρός.

Φάση υπεράνω κριτικής

Εχω πει πολλές φορές ότι οι αμφισβητούμενες φάσεις στο ποδόσφαιρο έχουν μικρότερη σημασία από τη διαιτησία – ο καλός διαιτητής μπορεί να αβαντάρει μια ομάδα είτε μοιράζοντας σωστά τις αμφισβητούμενες φάσεις, ώστε να δημιουργεί σύγχυση, είτε και χωρίς καθόλου να τις χρειαστεί. Από την άλλη είναι δεδομένο σε κάθε πρωτάθλημα πως οι μεγάλες ομάδες θα πάρουν και περισσότερα αμφισβητούμενα σφυρίγματα, αρκεί να επιτίθονται πιο πολύ. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ, που έχει μετρημένες κατοχές. Αν κάποιος κάνει 75% κατοχή μπάλας θα κάνει και πιο πολλές επισκέψεις στην περιοχή: είναι τελείως λογικό μια στις πέντε φάσεις να μην κριθεί σωστά – ειδικά αν μιλάμε για κάτι οφσάιντ στο όριο. Η τηλεδιαιτησία μετέτρεψε αυτά τα απλά λάθη σε εγκλήματα – το κανε συνήθως εκ του πονηρού για να δημιουργείται στους διαιτητές πίεση.

Αλλά όλα αυτά για όποιον καταλαβαίνει είναι πράγματα λογικά και συνηθισμένα: το χέρι του Βιερίνια είναι, ως λάθος, κάτι εντελώς εκτός λογικής. Και είναι κουτό να το δεις ως διαιτητικό λάθος: η φάση είναι υπεράνω κριτικής. Τόσο υπεράνω που πιστεύω πως δεν είναι καν λάθος. Λάθος είναι κάτι που δεν θες να γίνει – κάτι που δεν γίνεται σωστά. Θα έπαιρνα όρκο ότι εδώ συνέβη το αντίθετο.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Περισσoτερα για RED BLOGS

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση avance.gr

Follow Us

Διαφήμιση