Ακολουθήστε μας

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Όταν ο τεράστιος Μάνος Χατζιδάκις θα έγραφε ύμνο του Ολυμπιακού (φωτογραφίες)

Είναι η εποχή που ο Ολυμπιακός γράφει τη χρυσή του ιστορία στην δεκαετία του ’50 με 7 συνολικά πρωταθλήματα, 6 εξ αυτών συνεχόμενα από το 1954 έως και το 1959 και 7 κύπελλα Ελλάδος.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν «πέτρινα χρόνια» μέχρι την ανάσταση που θα έρθει τη διετία 1965-1967 με προπονητή τον Μάρτον Μπούκοβι.

Σε αντίστοιχες θρυλικές τροχιές κινείται εκείνη την περίοδο και ο Μάνος Χατζιδάκις:

Το 1959 και το 1960, στα δύο πρώτα Φεστιβάλ Τραγουδιού που διοργανώνει το Ε.Ι.Ρ., παίρνει το πρώτο βραβείο για το «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» και τα «Κυπαρισσάκι» και «Τιμωρία» αντίστοιχα που ισοψήφισαν στην πρώτη θέση, όλα με ερμηνεύτρια την Νάνα Μούσχουρη.

Το 1960 κερδίζει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο βραβείο μουσικής της Α’ Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου (το τότε Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) για την μουσική του στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Το Ποτάμι» και του απονέμεται το βραβείο Oscar για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» -από την ταινία του Jules Dassin «Ποτέ την Κυριακή»- και ταυτόχρονα γίνεται ο πρώτος ‘Ελληνας συνθέτης που κάνει ευρέως γνωστό το ελληνικό τραγούδι έξω από τα σύνορα της χώρας.

Ο Μάνος Χατζιδάκις λοιπόν στη συνέντευξη αυτή, που όπως αναγράφεται στο redsagainsthemachine.gr όπου και παρουσιάζεται, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Λυκόβρυση» στο Κολωνάκι, δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Σκέπτομαι από καιρό να γράψω έναν ύμνο για την πιο δοξασμένη ομάδα της Ελλάδος: τον Ολυμπιακό…

Εκεί ανήκει η καρδιά μου.

Ο Ολυμπιακός με συναρπάζει.

Και τούτο γιατί είναι μια ομάδα δυναμική με όλη τη σημασία της λέξεως.

Οι παίκτες του είναι γεμάτοι με σφρίγος, αυτοπεποίθηση, θάρρος και δυναμισμό.

Αυτό είναι ποδόσφαιρο.

Παλληκαριά και δύναμη.

Η σεμνότης, κατά τη γνώμη μου, ανήκει στους μετρίους.

Και οι Ολυμπιακοί κάθε άλλο παρά μέτριοι είναι για να παίζουν ποδόσφαιρο “σαλονιού”».

Στη συνέχεια ο Χατζιδάκις τονίζει πως δεν έγραψε τα «Παιδιά του Πειραιά» εμπνεόμενος απ’ τους παίκτες του Ολυμπιακού, αλλά συμπληρώνει:

«Πάντως στο φιλμ του Ζυλ Ντασέν, η Μελίνα τραγουδά σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι μου βλέποντας μια μεγάλη φωτογραφία του Ολυμπιακού!

Ύστερα όμως από την τόσο μεγάλη επιτυχία της δημιουργίας μου αυτής, αφιέρωσα το τραγούδι στους Ολυμπιακούς».

Περισσoτερα για ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ