Ακολουθήστε μας

RED BLOGS

Το μυστικό που άλλαξε τον Φορτούνη

Το μυστικό που άλλαξε τον Φορτούνη

Ανέβηκε πριν 5 μήνες // Προβολές άρθρου: υπό ενημέρωση

Ο Φορτούνης είναι ο ποιοτικότερος Έλληνας, δημιουργικός παίκτης.
Αυτό όποιος το αμφισβητεί να αφήσει την μπαλίτσα ήσυχη και να πάει να κάνει κανά λέι απ.

Ένα δεκάρι σύγχρονο, με πολλά χαρίσματα, καλά ελεύθερα λακτίσματα, πάσα ακριβείας, σουτ εν κινήσει και πολλά γκολ και ασίστ.

Το πιο σπουδαίο του όμως χαρακτηριστικό, αυτό που τον κάνει να διαφέρει από άλλους παίκτες με παρόμοια χαρακτηριστικά είναι το ξεμαρκάρισμα κατά την πρώτη του επαφή. Ο Φορτούνης εκτός από το προφανές, οτί έχει εξαιρετικό κοντρόλ, έχει ένα πολύ δυνατό στοιχείο, μπορεί με την πρώτη του επαφή να ξεμαρκαριστεί αυτομάτως. Αυτό δεν το κάνει μία στο τόσο, το κάνει συνέχεια. Βάζει πολύ ωραία το σώμα του ανάλογα πως τον μαρκάρει ο αντίπαλος και αν βρει αδύνατο σημείο στο μαρκάρισμα το εκμεταλλεύεται. Επίσης μπορεί για πλάκα να αλλάξει κατεύθυνση. Για αυτό αν ρωτήσεις τα αντίπαλα χαφ τον θεωρούν πολύ δύσκολο να τον μαρκάρεις, και τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση.

Ο Φορτούνης είναι δύσκολος αντίπαλος.

Αυτό του το προτέρημα δυναμώνει όσο πιο πολύ προπονείται. Για τον απλό λόγο οτι όσο πιο δυνατό και στεγνό είναι το κορμί του αθλητή τόσο καλύτερο το πάτημά του, η αντοχή του στην επαφή με τον αντίπαλο αλλά και το ξεπέταγμα του παρά το μαρκάρισμα.

Ο Φορτούνης προφανώς γεννήθηκε με ταλέντο στην μπάλα. Είναι όμως και έξυπνος, αυτό φαίνεται από τον τρόπο που παίζει, έτσι πιστεύω οτί αυτό το συγκεκριμένο χάρισμα το ανέπτυξε ο ίδιος από την στιγμή που αντιλήφθηκε πόσο εξαιρετικός είναι όταν τρέχει την μπάλα μπροστά. Εκεί δεν κόβεται, όταν βάλει την μπάλα μπροστά του, οι επαφές μαζί της, οι αλλαγές κατεύθυνσης και οι μεταβιβάσεις του αγγίζουν το άριστο. Όσο καλύτερος γίνεται στο να γυρνάει πρόσωπο μετά την πρώτη επαφή τόσες περισσότερες φορές θα βρίσκεται με την μπάλα στην κατοχή του και μέτρα να τρέξει. Αυτό πρώτα απ’ όλους το ξέρει ο ίδιος, για αυτό προσπαθεί να το κάνει πάντα.

Αν νομίζετε ότι αυτό το προτέρημα βρίσκεται εύκολα κάνετε μεγάλο λάθος, συνήθως οι παίκτες με την μπάλα στα πόδια χάνουν μεγάλο μέρος της ταχύτητας τους ή την ίδια την μπάλα.

Ο Φορτούνης όμως, εκτός από όλα αυτά τα παικτικά χαρακτηριστικά, έχει και ένα άλλο στοιχείο χαρακτήρα που επηρεάζει την απόδοσή του. Φαίνεται να είναι πολύ καλό παιδί. Αυτό το διακρίνει εύκολα ο καθένας αν κοιτάξει το τρόπο που μιλάει με τους αντιπάλους στο ματς, τον τρόπο που αντιδράει στα μαρκαρίσματα, μάλλον που δεν αντιδράει καθόλου.

Τα καλά παιδιά θέλουν και καλά αποδυτήρια μάγκες.

Είναι πολύ σημαντικό για παίκτες με τέτοιο χαρακτήρα και χαρακτηριστικά να έχουν σωστό κλίμα τα αποδυτήρια.

Η δουλειά πάντα φαίνεται στους ποδοσφαιριστές και έτσι το ατομικό πρόγραμμα που ακολούθησε το καλοκαίρι ο ίδιος τον έχει φέρει σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, εκτός όμως από αυτό το κλίμα στα αποδυτήρια είναι και αυτός ένας πολύ σπουδαίος λόγος που πιστεύω οφείλεται η φετινή του, ως τώρα, εκπληκτική απόδοση.

Στο κλίμα των αποδυτηρίων παίζουν ρόλο διάφορα πράγματα, η σύνθεση του ρόστερ, ο καταμερισμός των ρόλων, οι άνθρωποι της ομάδας που ασχολούνται με τους παίκτες, αλλά τον πιο σημαντικό τον έχει ο προπονητής.
Για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτός κάνει κουμάντο και μπορεί να διορθώσει ότι από τα παραπάνω δεν δουλεύει σωστά.

Ο προπονητής είναι ο κύριος υπεύθυνος τα αποδυτήρια να είναι χώρος συναγωνισμού και όχι ανταγωνισμού. Να αισθάνονται οι παίκτες οτί υπάρχει δικαιοσύνη στις αποφάσεις αλλά και σοβαρότητα και αλλήλοεκτίμηση. Ο παίκτης που αισθάνεται ότι τον εκτιμούν έχει στην αγωνιστική του εικόνα το πλεονέκτημα της καλής ψυχολογίας.

Οι ομάδες πρέπει να είναι παρέες, οικογένειες, οι παίκτες να έχουν κοινό στόχο αλλά και αλληλοεκτίμηση.

“Θαύμαζα όλους τους συμπαίκτες μου γιατί ήξερα ότι έπαιζαν τη θέση τους καλύτερα από ότι θα μπορούσα ποτέ να την παίξω εγώ..”
Το είπε ο Γιόχαν Κρόιφ για το κλίμα που υπήρχε στον μεγάλο Άγιαξ της δεκαετίας του ’70..

Υγ.1  Ο Φορτούνης σε παιχνίδια που θα χρειαστεί πίεση στον αντίπαλο μπορεί να παίξει και μέσα αριστερά.

Υγ.2  Σε τέτοια παιχνίδια με τον Νάτχο δίπλα του θα κρύψουν την μπάλα.

Υγ.3  Το τρίγωνο Ποντένσε-Λάζαρος-Γκερέρο είναι ευλογία για τον Φορτούνη.

Υγ.4  Ο Φορτούνης έχει κάνει πολύ καλά παιχνίδια και όταν βρέθηκε με τον Τσόρι στην ίδια ενδεκάδα, χρόνια πίσω βέβαια, ξεκινώντας τότε λίγα μέτρα πιο πίσω.

Υγ.5  Ακόμα και στην κακή περσινή χρόνια και για την ομάδα και για τον ίδιο είχε διψήφιο αριθμό σε γκολ και ασίστ.

Υγ.6  Οποιαδήποτε σύγκρισή του με Έλληνα παίκτη εν ενεργεία που αγωνίζεται στην θέση του είναι μόνο για τους κομπλεξικούς.

Υγ.7  Ο Φορτούνης έχει το προφίλ του παίκτη που μπορεί να μείνει στην ομάδα ως το τέλος της καριέρας του.

Υγεία και καλή καρδιά

Σαλούρος Κώστας

Περισσoτερα για RED BLOGS

Διαφήμιση
Διαφήμιση avance.gr

Follow Us

Διαφήμιση