Ακολουθήστε μας

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Δικαίωση για τους αδερφούς Αγγελόπουλους, μετά από απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου

Στο κενό έπεσε η αγωγή της πλευράς του Κωνσταντίνου Αγγελοπουλοι κατά των υιών του και προέδρων του Ολυμπιακού, Παναγιώτη και Γιώργου.

Συγκεκριμένα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο, στο οποίο εκδικάστηκε η αγωγή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, δικαίωσε, τόσο υλικά, όσο και ηθικά τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, καθώς τους αναγνώρισε πως όχι μόνο δεν υπήρξαν αχάριστοι έναντι του πατρός τους, αλλά, όπως προκύπτει και μέσω επιστολών – καταθέσεων διεθνών θεραπόντων ιατρών, επέδειξαν πρωτοφανή αφοσίωση στον άρρωστο πατέρα τους και έπραξαν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να τον συνδράμουν τόσο σε επίπεδο θεραπείας όσο και ψυχικής υποστήριξης στην περιπέτεια της υγείας του!

Παράλληά, το δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτή  την ανάκληση της δωρεάς του Κωνσταντίνου Αγγελοπουλου ως προς τις μετοχές της Παναμέζικης holding εταιρίας Grattan, η οποία ελέγχει την ελβετική εταιρία Ferowohlen που κατέχει το πρώην εργοστάσιο της οικογένειας στην Ζυριχη, το οποίο οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελοπουλου έχουν μετατρέψει σε ένα από τα και κερδοφόρα μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα της Ελβετίας.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως σύντομα θα υπάρξει εκκαθάριση  του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ferrowohlen, το οποίο όπως τεκμαίρεται επί τη βάσει της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ορίστηκε χωρίς κοινή συμφωνία των δύο πλευρών και αποτελείται-σύμφωνα με την πλευρά των υιών Αγγελόπουλου-από μη επαρκώς ικανούς και κατηρτισμένους τεχνοκράτες!

Η πλέον σημαντική παράμετρος, όμως, είναι εκείνη η οποία αναγνωρίζει πως η συμμετοχή και των τριών πλευρών , στο σύνολο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων της οικογένειας, είναι ισότιμη, από ένα τρίτο έκαστος.  Μάλιστα, το δικαστήριο αποδέχεται πως η ισότιμη συμμετοχή και των τριών είναι από την ίδρυση των εταιριών και όχι από το 2016, όπως ισχυριζόταν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν εξελίξεις τόσο σε ότι αφορά αφορά τον διορισμό των μελών ΔΣ εξωχώριων εταιριών που τοποθετήθηκαν αυθαιρέτως από τον Κωνσταντίνο Αγγελοπουλο, όσο και ως προς το μείζον ζήτημα των επι σειρά ετών αναλήψεων που πραγματοποίησε καθ’ υπέρβαση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την πραγματική μετοχική του συμμετοχή!

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, από τις αρχές του 2016, έχει αμφισβητήσει την  την επιχειρηματική υπόσταση και την προσωπικότητα των γιων το, καθώς αρνείται, μεταξύ άλλων, το ισότιμο ιδιοκτησιακό καθεστώς τόσο του ναυτιλιακού κολοσσού της Arcadia που ίδρυσαν τα μέλη της οικογένειας το 1998, όσο και της εταιρείας Ferrowohlen, η οποία διαχειρίζεται το μεγάλο βιομηχανικό πάρκο της οικογένειας έξω από τη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Έτσι τον Ιούνιο του 2017, με πρωτοβουλία της πλευράς του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, η υπόθεση οδηγήθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων της Ελλάδας, καθώς άσκησε στις 27.6.2017 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την πρώτη από τις 4 συνολικά αγωγές και 2 μηνύσεις με τις οποίες έχει στραφεί σε βάρος των παιδιών του.
Με την πρώτη αγωγή ο επιχειρηματίας επιχείρησε να αναγνωριστούν ως νόμιμες οι ενέργειες με τις οποίες την Άνοιξη του 2016 επιχείρησε να αποξενώσει τους γιους του από την ελβετική εταιρεία της οικογένειας.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2016, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ισχυρίστηκε ότι «ανακαλεί» τη «δωρεά» των 2/3 των μετοχών της παναμέζικης holding εταιρείας της οικογένειας Grattan, στην οποία υποστηρίζει ότι είχε προβεί προηγουμένως προς τους γιους του λόγω υποτιθέμενης «αχαριστίας» των τελευταίων.

Μάλιστα, για να τεκμηριώσει τα όσα ισχυριζόταν,  επικαλέστηκε το περιεχόμενο ενός σημειώματος που είχαν απευθύνει κατά τους ισχυρισμούς του τα παιδιά του προς αυτόν, τον Δεκέμβριο του 2015.

Όπως ισχυρίστηκαν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, με την «ανάκληση» της κατ’ αυτόν δωρεάς των μετοχών της Grattan, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος επιχείρησε να διεκδικήσει αποκλειστικά για τον εαυτό του την ελβετική εταιρεία Ferrowohlen, καθώς η τελευταία ελέγχεται ουσιαστικά από την παναμέζικη holding εταιρεία.

Στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση του νέου νομικού επιτελείου του, (στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει μεταξύ άλλων ο υπόδικος πλέον για βαρύτατα κακουργήματα (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα) για την ανάμειξή του στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Κ. Εμμανουήλ), ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος έδωσε οδηγίες στους directors της Grattan να προβούν μονομερώς και αυθαίρετα στην ακύρωση των ονομαστικών μετοχών που είχαν εκδοθεί νόμιμα στο όνομά των γιων του σε συνέχεια κοινών οδηγιών του Νοεμβρίου 2015. Ακολούθως, από τη Ferrowohlen εκδιώχθηκε ο επικεφαλής της Σάκης Κοπίτσης, αφοσιωμένο στέλεχος της οικογένειας Αγγελόπουλου, αλλά και ο άνθρωπος, ο οποίος υπήρξε ο βασικός συντελεστής στην επιτυχημένη πορεία της Ferrowohlen από το 2007 μέχρι σήμερα.

Τη θέση του πήρε ο απολύτως άσχετος με τη δραστηριότητα της εταιρείας, Κλέων Αυγουστινιάτος, που ως συνεργάτης του Σταύρου Αδαμόπουλου παρέχει υπηρεσίες private banking στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και τη δεύτερη σύζυγό του για τη διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών της αλλοδαπής.

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όμως, ανατρέπει όλα τα παραπάνω, καθώς απορρίπτει ως αβάσιμη την αγωγή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου Ειδικότερα, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η ανάκληση δεν είναι νόμιμη, καθώς οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος με τo επικαλούμενo από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο σημείωμα δεν έχουν διαπράξει έναντί του βαρύ παράπτωμα που να στοιχειοθετεί αχαριστία.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός παραμένουν κύριοι των 2/3 των μετοχών, ενώ εμφανίζονται ηθικά δικαιωμένοι, μετά και την απίστευτη αμφισβήτηση που έχουν υποστεί από το περιβάλλον του πατέρα τους, την τελευταία τριετία.

Και αυτό γιατί με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται η διαχρονική αφοσίωση και αγάπη για τον πατέρα τους, αλλά και η συνδρομή τους στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, καθώς φρόντιζαν να έχει την καλύτερη θεραπεία από τους κορυφαίους γιατρούς, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικές οι επιστολές από  εξέχοντες θεράποντες Αμερικανοί γιατροί της οικογένειας Αγγελόπουλου Ahmed Mohiuddin και καθηγητής T. Walsh. Ο πρώτος από αυτούς έγραφε στην από 19.1.2016 επιστολή του μεταξύ άλλων ότι:

«Όλα αυτά τα χρόνια, η αφοσίωση, η στοργή και η αγάπη με την οποία έχετε περιβάλει τον πατέρα σας, οι σπουδαίες προσπάθειες που έχετε κάνει με τον αδερφό σου τον Παναγιώτη και όλες οι ευθύνες που έχεις αναλάβει προκειμένου να είσαι σίγουρος ότι ο Κωνσταντίνος έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Σε ό,τι με αφορά, είμαι σίγουρος ότι αυτή η πολύ ιδιαίτερη και στοργική σχέση μεταξύ υμών και του πατέρα σας, τον κράτησε ήρεμο όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές και του έδωσε το ψυχικό σθένος να παλέψει για τη ζωή του, γνωρίζοντας ότι θα έχει πάντα στο πλάι του τους δύο στοργικούς υιούς του.»

Όσον αφορά τον T. Walsh,  στην από 27.7.2017 επιστολή του προς τον Γιώργο Αγγελόπουλο, αναφέρει  μεταξύ άλλων:

«Σε ευχαριστώ βαθύτατα που με βοήθησες να πετύχουμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα και που έδωσες το δώρο της ζωής στον πατέρα σου. Το κατόρθωμα σου σε αυτό τον αποφασιστικό ρόλο στη θεραπεία του πατέρα σου είναι ακόμα πιο εξαιρετικό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών καθώς συμμετείχες έντονα στη φροντίδα της πολυαγαπημένης σου Ιωάννας κατά τη διάρκεια των σοβαρών προβλημάτων υγείας της. Συνοψίζοντας, η επιτυχημένη θεραπεία του Κωνσταντίνου είναι παραδειγματική αντανάκλαση της αφοσίωσης σου και της βαθειάς αγάπης για τον πατέρα σου και αντιπροσωπεύει ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα γιου.»

Το ήθος και η ποιότητα των αδελφών Αγγελόπουλου φαίνεται και στην στάση προς την μητέρα τουςΆννα-Μαρία Αγγελόπουλου, την οποία στήριξαν συναισθηματικά και συνέδραμαν οικονομικά στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε κατά το διαζύγιο με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Όσον αφορά την δεύτερη σύζυγο του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Ευανθία Παπαγιαννοπούλου, το  Δικαστήριο έκρινε πως η στάση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου προς το πρόσωπο της, δεν συνιστά περίπτωση αχαριστίας εις βάρος του πατέρα τους.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός δικαιώθηκαν και για τα όσα ισχυρίστηκαν για πολυτελή βίο του πατέρα τους με την σύζυγο του, μετά από προτροπή της δεύτερης, ενώ δεν αμφισβητήθηκαν ούτε και οι παροχές του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου προς την δεύτερη σύζυγο του αλλά και την κόρη της, σε ακίνητα, κοσμήματα, μετρητά κλπ.

Συγκλονιστική είναι και η εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση της απόφασης για το ισότιμο εξαρχής (1/3 ο καθένας) ιδιοκτησιακό καθεστώς του ναυτιλιακού ομίλου της οικογένειας Αγγελόπουλου, συμπεριλαμβανομένων τόσο των διαχειριστριών εταιρειών του ομίλου (δηλαδή της Arcadia και της Aegean Bulk), όσο και του συνόλου των πλοιοκτητριών εταιρειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εταιρείες που αμφισβητούνται σφοδρά από την πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου μέχρι σήμερα, όπως είναι η Sea Island

Να θυμίσουμε πως  στις αρχές του 2016 ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος άρχισε να προβάλλει, ενάντια στη σωρεία των εγγράφων, γεγονότων και μαρτύρων που βεβαίωναν ατράνταχτα για το αντίθετο, τον ισχυρισμό περί ίδρυσης και αποκλειστικής ιδιοκτησίας της Arcadia εκ μέρους του, ενώ διόρισε παρανόμως ως μέλη στα διοικητικά τους συμβούλια τη σύζυγό του Ευανθία Παπαγιαννοπούλου, αλλά και τον υπόδικο πλέον δικηγόρο του Κ. Εμμανουήλ.

Τελικά, υπό το βάρος των μαρτυριών αυτών οδηγήθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2016 στο να ισχυριστεί ότι «δωρίζει» εφεξής στους γιους του τα 2/3 των μετοχών των περισσότερων ναυτιλιακών εταιρειών, ισχυρισμός, όμως, που δεν κρίθηκε πειστικός από το Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο έκρινε ως αποδεδειγμένη την ισότιμη συμμετοχή των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου  στον ναυτιλιακό όμιλο της Arcadia από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του τον Ιούλιο του 1998.

Μάλιστα, νομικοί κύκλοι με γνώση των λεπτομερειών της απόφασης, εκτιμούν πως η κρίση του Δικαστηρίου δεν θα μπορούσε ν είναι διαφορετική, από την στιγμή που κάτι τέτοιο μαρτυρούσαν
τραπεζικά έγγραφα συντεταγμένα ήδη σε ανύποπτο χρόνο το μακρινό 1998, η βεβαίωση της ίδιας της βασικής πιστώτριας τράπεζας του ομίλου RBS, αλλά και 16 αξιόπιστοι μάρτυρες (στελέχη και συνεργάτες των επιχειρήσεων της οικογένειας, ενώ στο Δικαστήριο κατέθεσε για πρώτη φορά η ίδια η μητέρα των Παναγιώτη και Γιώργου Άννα-Μαρία Αγγελοπούλου), στους οποίους η πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου δεν μπόρεσε να αντιτάξει ούτε έναν.

Περισσoτερα για ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Follow Us