Ακολουθήστε μας

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Εκπλήξεις στις εκλογές της ΕΠΟ προανήγγειλε ο Αυγενάκης

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λεύτερης Αυγενάκης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Sportnews με τον Σταύρο Κουράκο στο Action24 και μίλησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Αναφέρθηκε στην απόφαση να εξακολουθήσουν να διεξάγονται χωρίς κόσμο οι αγώνες στην χώρα μας, μίλησε για τα φαινόμενα που επικρατούν στις Ομοσπονδίες και τα οικονομικά στοιχεία που θα παρατεθούν σύντομα, αποκάλυψε πιθανές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας στην ΕΠΟ και της λειτουργίας της Ομοσπονδίας μετά από συνεννόηση με UEFA και FIFA, έθεσε τα προβλήματα των εγκαταστάσεων του Ελληνικού αθλητισμού, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η επιστροφή στην ανάληψη σημαντικών διοργανώσεων.

Ακολουθούν κάποια από τα βασικά σημεία της συζήτησης:

Για το θέμα της απαγόρευσης φιλάθλων στους αγώνες: «Παρά  την εξαιρετική δουλειά που είχε κάνει η Superleague1 με το στρατηγικό πλάνο που είχε προετοιμάσει, παρά τις συζητήσεις που κάναμε με τον κ. Χαρδαλιά και τους λοιμωξιολόγους, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε πολύ σωστά να μην προχωρήσει αυτό το πλάνο, δεδομένου ότι έχουν μία εξάπλωση του κορωνοϊου. Επειδή πάνω από όλα είναι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, προχωρήσαμε στην αναβολή του σχεδίου της επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα. Αυτό το πλάνο το εξετάζαμε εδώ και τρεις μήνες. Υπήρξαν διάφορες ζυμώσεις και τροποποιήσεις τις τελευταίες μέρες και οι γιατροί κατά πλειοψηφία δέχθηκαν το πλάνο, όμως τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την Δευτέρα και μετά, ιδιαιτέρως ανησυχητικά, οδήγησαν στην απόφαση του Πρωθυπουργού. Είναι όμως μία χρήσιμη πρόταση και όταν βελτιωθεί η εικόνα της εξάπλωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού θα αποτελέσει την βάση μας για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Κάνουμε προσπάθειες για να ενισχυθούν οικονομικά οι ΠΑΕ, παρότι δεν είναι θέμα του δικού μας υπουργείου».

Για το θέμα του τηλεοπτικού συμβολαίου σε Superleague2 και Football league: «Κάναμε μία καλή δουλειά σε συνεργασία πριν από 15 μέρες, δουλέψαμε το σχέδιο που θα ισχύσει και για την αναδιάρθρωση που θα γίνει σε επόμενο χρόνο, αλλά και για την κατάσταση που θα πρέπει να έχουν οι ΠΑΕ. Θα πάμε σε αναδιάρθρωση με όρους γνωστούς εκ των προτέρων. Γι αυτό έχουμε συστήσει μία επιτροπή που έχει δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό το θέμα και θα υπάρξουν αντίστοιχες διατάξεις. Το να αποφασίζει ο υπουργός να ανεβοκατεβάζει ομάδες ανάλογα των ορέξεών του, δεν θα το κάνουμε εμείς. Είχαμε ζητήσει έγκαιρα από τις διοργανώτριες αρχές να μας δώσουν προτάσεις και να πάρουν οι ίδιοι μία απόφαση, την οποία θα συζητήσουμε. Χάθηκε χρόνος πολύτιμος. Αρκετά η προχειρότητα και το μπάχαλο. Δεν θα γίνουμε «Βασιλειάδης». Τόσο απλά».

Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό: «Εχουμε εξασφαλίσει 12 εκ. ευρώ για να ενισχύσουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αντιμετωπίζουμε το απόλυτο χάος στις Ομοσπονδίες με οικονομικά στοιχεία που θα παραθέσουμε τις επόμενες μέρες. Τώρα καταλαβαίνουμε τι κάνανε οι μεγαλοπαράγοντες που τόσο καιρό αντιδρούσαν και φώναζαν για το νέο αθλητικό νόμο. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη. Αυτή την εντολή πήρε ο Πρωθυπουργός και αυτή εφαρμόζουμε, να βάλουμε τάξη σε κάθε επίπεδο και στον αθλητισμό. Είναι πολύ χειρότερο από αυτό που φανταζόμουν. Εδώ υπάρχουν ευθύνες και θα αποδειχθούν με τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε».

Για τις Ομοσπονδίες και τα όρια ηλικίας: «Εμείς ως Κυβέρνηση είχαμε πει από το ξεκίνημα ότι προτεραιότητα είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι αθλητές. Αυτό μας λέγανε ότι το έχουν πει και άλλοι. Είναι μεγάλη η χαρά μου όταν μαθαίνω ότι Ολυμπιονίκες και αναγνωρίσιμοι αθλητές με προσφορά, βγαίνουν μπροστά και διεκδικούνε θέσεις στις Ομοσπονδίες. Πετύχαμε τον στόχο μας. Αυτό θέλαμε, να βγει μπροστά η νέα γενιά και να διεκδικήσει. Βάλαμε όριο ηλικίας και θητειών και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παίρνουμε συγχαρητήρια γι αυτές τις αλλαγές. Αυτά που είπαμε, αυτά κάναμε πράξη. Το επόμενο θέμα το οποίο θα πιαστούμε για να ασχοληθούμε είναι το θέμα των προπονητών όπου επικρατεί το απίστευτο χάος. Ένα μεγάλο ποσοστό απασχολουμένων σε σωματεία δεν έχουν άδεια, εργάζονται με μαύρη εργασία και πολλά άλλα τέτοια. Δεν μπορεί να μην ξέρουμε πόσα σωματεία υπάρχουν, ποια είναι νόμιμα και από ποιους εκπροσωπούνται. Γι αυτό εφαρμόσαμε το μητρώο συλλόγων. Δεν μπορεί να βγαίνει μπροστά μία Ολυμπιονίκης, ιδιαίτερα αγαπητή, η Τασούλα Κελεσίδου και να λέει ότι αποφάσισε να κάνει αυτό το βήμα και να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΕΓΑΣ και να βγαίνει απάντηση από τον ΣΕΓΑΣ και να μιλάει με τέτοιο υποτιμητικό τρόπο και ειρωνεία. Οφείλουμε να σεβαστούμε την πορεία του καθενός, όμως αυτά που γινόντουσαν κάποτε με εξουσιοδοτήσει, με εκλογικούς καταλόγους κάτω από το τραπέζι, να τα ξεχάσουν. Εμείς ακούσαμε τους πολλούς και όχι τους ελάχιστους που συνεχίζουν να γκρινιάζουν. Μας απασχολεί η αθλητική οικογένεια, η μεγάλη εικόνα και οι πολλοί. Μετά από τα στοιχεία που θα δώσω στην δημοσιότητα θα επιβεβαιωθεί η στρατηγική που έχουμε χαράξει και υλοποιούμε. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους αθλητές και τα νόμιμα και εγγεγραμμένα αθλητικά σωματεία».

Σε ερώτηση για το εάν οι εκλογές στην ΕΠΟ για γίνουν με ψήφους από τις Ενώσεις ή από τα σωματεία, είπε: «Δεν έχουμε φέρει ακόμα το εκλογικό σχέδιο για την ΕΠΟ. Έχουμε την ολιστική μελέτη η οποία θα παραδοθεί σήμερα αργά το βράδυ. Αύριο θα είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού. Βρέθηκα στην Ελβετία με εκπροσώπους της UEFA και της FIFA. Θα είναι μία ολιστική μελέτη περίπου στις 1.000 σελίδες. Στο σύνολό της είναι απολύτως σύμφωνη η Κυβέρνηση για να την εφαρμόσουμε. Είναι προϊόν των ειδικών της FIFA και της UEFA. Επί της αρχής οι προτάσεις που περιέχονται είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Και όσον αφορά την λειτουργία του συνόλου, οι ελπίζουμε να αγκαλιαστεί και από την ΕΠΟ. Οποτε θέλουμε κάτι σαν ΕΠΟ ή Ελληνικό ποδόσφαιρο, ζητάμε η Κυβέρνηση να βγει μπροστά και να δώσει λύσεις. Τότε δεν υπάρχει το αυτοδιοίκητο. Όταν όμως πας να τους χαλάσεις την βόλεψη, τότε φωνάζουν για το αυτοδιοίκητο. Το αυτοδιοίκητο δεν σημαίνει αυτόνομο κράτος. Είμαστε κυρίαρχο κράτος και δεν μας έχει καπελώσει καμία FIFA και καμία UEFA».

Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις: «Παραλάβαμε γερασμένες, παρατημένες εγκαταστάσεις από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Για τις Δημοτικές εγκαταστάσεις όταν αναλάβαμε δεν είχαμε εικόνα καμία. Τώρα ξέρουμε και τις εγκαταστάσεις που διαθέτουμε και τα σωματεία. Δεν ξέραμε καν που πηγαίνουν οι επιχορηγήσεις. Τώρα υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία και ένα συγκεκριμένο μοντέλο, φέτος η κρατική ενίσχυση ήταν 17,5 εκ. μόνο προς τις Ομοσπονδίες, χωρίς να περιλαμβάνονται οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις».

Για διοργανώσεις διεθνών αγώνων: «Στόχος μας είναι να διοργανώσουμε και πάλι σημαντικούς αγώνες. Διοργανώσαμε με επιτυχία, μαζί με την ΑΕΚ, το BCL. Από το 2013 η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα να διοργανώνει το Ράλι Ακρόπολις. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μετά από δουλειά που κάναμε αποκτήσαμε σχέση εμπιστοσύνης με την FIA και είμαστε ήδη στην θέση της πρώτης αναπληρωματικής χώρας να διοργανώσουμε το 2021 κάποιον αγώνα που δεν θα μπορέσει άλλη χώρα να διοργανώσει και το 2022 θα μπούμε πιο δυναμικά στο καλεντάρι».

Για τον πόλεμο που δέχεται: «Είναι μεγάλη υπόθεση να βλέπεις ένα πράγμα χάος να μπαίνει σε μία σειρά και ακόμα και αυτοί που πυροβολούσανε να καταλαβαίνουν τελικά ότι αυτή η ηγεσία κάτι λέει και το εννοεί. Και χωρίς να έχω κάποιο προσωπικό όφελος, η αγάπη μου για τον αθλητισμό και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μου είπε ότι θέλει να μπει μία τάξη, να υπάρξει διαφάνεια και να ξέρουμε που πηγαίνει το κάθε ευρώ. Είμαι χαρούμενος που βλέπω πρόσωπα αθλητών, Ολυμπιονικών, να είναι χαρούμενα, με μία λάμψη. Είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα τους για να κάνουμε το καλύτερο για το Ελληνικό αθλητισμό. Δεν το βάζουμε κάτω και αυτό το κατάλαβαν πολλοί και αυτοί που έκαναν προσπάθειες για να λοιδορήσουν το έργο μας. Έχουμε έναν στόχο, ο αθλητισμός να πάρει την θέση που του αξίζει και ο αθλητής να πάρει την θέση του σε βάθρα νικητών. Όσο είμαι εδώ θα κάνω αυτή την δουλειά. Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού. Αυτά που κάνουμε είναι τα αυτονόητα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και 20-30 χρόνια. Εάν είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές φαντάζεστε πόσες επιτυχίες θα είχαμε ακόμα;»

https://youtu.be/1-9E9SdIj3M?t=15

 

Περισσoτερα για ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

TAGS

Follow Us

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ