Το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού μπάσκετ μετατοπίζεται εκτός της Γηραιάς Ηπείρου και συγκεκριμένα στην Αραβική Χερσόνησο και το Άμπου Ντάμπι.
Οξύμωρο και πρωτόγνωρο αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ένα δύσκολο ταξίδι για όλους, από τα ΜΜΕ, μέχρι τους φίλους των ομάδων και του αθλήματος.
Ωστόσο, αυτό δεν φάνηκε καθόλου αποτρεπτικό για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι με ένα κοινό πόθο μπαίνουν στα αεροπλάνα για να σταθούν δίπλα στην αγαπημένη τους ομάδα που έχει στόχο να φέρει στον Πειραιά το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο των «ερυθρολεύκων» διέγραψαν την εφετινή σεζόν μία καταπληκτική πορεία, με μεγάλες νίκες και σταθερή απόδοση αν εξαιρέσουμε τα τελευταία παιχνίδια της κανονικής διάρκειας και έτσι επάξια φέρουν τον τίτλο του φαβορί.
Κάθε χρονιά είναι μία διαφορετική υπόθεση και δεν πρέπει να συγχέεται με το παρελθόν. Το χθες ανήκει στην ιστορία, το τώρα στο παρών και το αύριο στο μέλλον. Ξέρω πως αρκετοί θα διαφωνήσουν, όμως γιατί μία αποτυχία όπως εκείνη του Κάουνας που είχε διαφορετικούς πρωταγωνιστές να συνδεθεί με τη τωρινή θετική ή αρνητική κατάληξη της ευρωπαϊκής σεζόν. Ακόμη και εγώ πέφτω πολλές φορές σε αυτή τη λούπα, όμως είναι λάθος αυτό.
Οι Πειραιώτες αξιοποίησαν το μεσοδιάστημα μετά την πρόκριση επί της Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς δεν υπήρξαν ταξίδια, ενώ δόθηκε η δυνατότητα για δυνατές προπονήσεις και για δύο καλές αναμετρήσεις απέναντι σε έναν αξιοσέβαστο αντίπαλο όπως η ΑΕΚ, ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο αγωνιστικός ρυθμός, κυρίως για παίκτες που στα ευρωπαϊκά ματς είχαν μικρότερο ρόλο.
Εμπόδιο προς το δρόμο για το τρόπαιο θα σταθεί αρχικά η Μονακό. Η ομάδα από το Πριγκιπάτο έχει καθιερωθεί πλέον στην ελίτ της Ευρωλίγκας και δεν έχει καμία σχέση ως μέγεθος με το σύνολο του Ομπράντοβιτς κόντρα στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν την επιστροφή τους στα Final Four το 2022.
Οι Μονεγάσκοι αποτελούν έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο με φιλοδοξίες, δίψα και χωρίς κανένα πρέπει στη πλάτη. Αγωνιστικά είναι μία ομάδα με μέγεθος, αθλητικότητα και πολύ κατάρτιση των βασικών χαρακτηριστικών του αθλήματος. Ο Βασίλης Σπανούλης έχει δώσει ρόλους, εμπνέει και έχει κάνει την ομάδα του περισσότερη ανθεκτική.
Το κεντρί της Μονακό είναι η περιφερειακή της γραμμή. Ο Μάικ Τζέιμς παρά τη μέτρια σεζόν του είναι ικανός να θέσει τον πήχη του επιπέδου που αγωνίζονται, ενώ δίπλα του έχει πολύ ικανούς συνοδοιπόρους όπως ο Οκόμπο, ο Στραζέλ, ο Λόιντ, ο Καλάθης και ο Τάρπεϊ τον οποίο πιστεύει ο Λαρισαίος. Αυτοί σε συνδυασμό με τους Ντιαλό και Μπλόσομγκεϊμ συνθέτουν μία πολύ αθλητική γραμμή που οι αδυναμίες της δεν είναι χτυπητές.
Αντιθέτως το γεγονός ότι μπορούν να τρέξουν εξαιρετικά το γήπεδο και να αμυνθούν ασφυκτικά, ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας που θα έχει ο Ολυμπιακός για να σκοράρει με καλά ποσοστά. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα απαγορεύεται να κάνουν λάθη γιατί αυτό θα δώσει ρυθμό στην επίθεση της γαλλικής ομάδας, η οποία δυσκολεύεται πολύ στο σετ παιχνίδι.
Στους ψηλούς, από τη στιγμή που απέκτησαν τον Ντάνιελ Τάις ανέβηκαν επίπεδο και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση του Παπαγιάννη έχει δημιουργήσει μία πολυμορφία, από τη στιγμή που υπάρχει και ο αθλητικός Ζαϊτέ, με τον δυνατό Μοντεγιούνας στο 5.
Ο Ολυμπιακός όμως με τη σειρά του είδε τις επιστροφές των τραυματιών να λειτουργούν απολύτως ευεργετικά στη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γιώργος Μπαρτζώκα έχει την πολυτέλεια να έχει ένα γεμάτο ρόστερ, με παίκτες που έχουν παραστάσεις από αυτά τα παιχνίδια και ταυτόχρονα μπορούν να κυριαρχήσουν στα κύρια σημεία που διακυβεύεται η πρόκριση.
Οι Πειραιώτες θα πρέπει να βάλουν δεύτερες σκέψεις στους παίκτες του Σπανούλη, να τους κάνει να χάσουν τον μπούσουλα τους και να νιώσουν άβολα. Όπως συνέβη και με τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Γιώργος Μπαρτζώκας και το επιτελείο του έχουν τη τεχνογνωσία να το επιτύχουν αυτό.
Τώρα όμως μιλάμε για ένα παιχνίδι που θα κρίνει τα πάντα σε 40 λεπτά και όχι στις τρεις νίκες. Τα νεκρά διαστήματα απαγορεύονται δια ροπάλου. Το μυαλό θα πρέπει να είναι καθαρό και το άγχος να γίνει δημιουργικό, μη λειτουργώντας σαν βαρίδι στους ώμους ειδικά όταν εκτελούν.
Ο Σπανούλης θα προσπαθήσει τις στιγμές που ο Φαλ βρίσκεται στο παρκέ να έχει μέσα τον Τάις ή τον Παπαγιάννη, ώστε να εκμεταλλευτεί το καλό τους μακρινό σουτ. Εδώ θα πρέπει η συνεννόηση του Γάλλου με τον συμπαίκτη του που συνεργάζονται στην αντιμετώπιση του σκριν να είναι άρτια, ώστε να μην καθυστερεί κανείς τους να κάνει την αλλαγή μαρκαρίσματος.
Από εκεί και έπειτα το μέγεθος και ο όγκος των Μιλουτίνοφ – Φαλ θα είναι κομβικό, αφού και οι δύο είναι ικανότατοι πασέρ και βλέπουν τα κοψίματα. Για να μπορούν όμως να φτιάξουν χώρους θα πρέπει να είναι επιθετικοί προς το καλάθι. Επιπλέον ο Πίτερς θα έχει σημαντικό ρόλο για να ανοίξει το γήπεδο.
Οι περιφερειακοί εκτιμώ ότι θα μπαινοβγαίνουν με σκοπό να είναι αναλώσιμοι μεν, αλλά να έχουν καθαρό μυαλό δε και φρέσκα πόδια, όπως έγινε με τη Ρεάλ.
Ο Φουρνιέ θα δεχτεί μεγάλη πίεση στη ντρίμπλα και θα ήθελα να δω την ομάδα να δουελεύει πάνω στο πως θα πάρει τη μπάλα ιδανικά ο Γάλλος για να έχει χώρο ώστε να εκτελεί ακαριαία ή να κόβει προς το καλάθι για ένα runner.
Εδώ θα είναι αποδοτικό να παίζει στην ίδια πλευρά ταυτόχρονα με τον Βεζένκοφ, πράγμα που λειτούργησε καλά στον 4ο παιχνίδι των προημιτελικών. Ο Σάσα με τη σειρά του θα έχει τον Μπλόσομγκεΐμ κολλημένο επάνω του. Θα χρειαστεί υπομονή. Ο Βούλγαρος ξέρει τι χρειάζεται να κάνει για να του ξεφύγει. Δεν πρέπει να αγχωθεί και εκβιάσει το ματς όμως. Είναι ενθαρρυντικό πως λειτούργησε και εκείνος στο 4ο ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Προσοχή λοιπόν όσοι πάτε στο Άμπου Ντάμπι γιατί εκεί δεν αστειεύονται με τους νόμους, να είστε υποστηρικτικοί στην ομάδα όπως ξέρετε και εύχομαι να σας μείνει αξέχαστη η εκδρομή από τη χαρά που θα πάρετε!
