Ακολουθήστε μας

ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπερτομέου: “Η Ευρωλίγκα θα ξεκινήσει και πάλι, όταν δεν υπάρχει ρίσκο”

Ο Τζόρντι Μπερτομέου, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, είπε στην συνέντευξη τύπου:

“Έχει περάσει ένας μήνας από όταν σταμάτησε η διοργάνωση. Δεν είχαμε την ευκαιρία να σας μιλήσουμε, όπως κάνω συνήθως όταν έχουμε αγώνες. Είναι ώρες να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και ιδέες.

Προφανώς, είμαστε σε μία κατάσταση δυσκολίας για όλους, μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας, αλλά την υγεία όλων. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Αναγκαστήκαμε να σταματήσαμε τις διοργανώσεις μας στις 12 Μάρτιου. Το κάναμε μερικές ώρες πριν γίνει γνωστό το κρούσμα στη Ρεάλ και νωρίτερα από πολλές άλλες διοργανώσεις. Εκτότε μιλάμε για την επίδραση αυτής της πανδημίας. Έχουμε κάνει δύο Συμβούλια, έχουμε βρεθεί σε σταθερή επαφή με προπονητές και παίκτες ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση. Προσδοκούμε να έχουμε σύντομα κάποια αποτελέσματα. Μαζί με την IMG εκτιμούμε την επίδραση της διακοπής στα οικονομικά μας στοιχεία, αλλά είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, αφού δεν ξέρουμε αν η σεζόν θα τελειώσει και με ποιον τρόπο. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μας για την κατανόηση και την υποστήριξη. Σκεφτόμαστε τους φιλάθλους και πιστεύουμε ότι σκοπός της διοργάνωσης είναι να δίνει μπάσκετ υψηλότατου επιπέδου. Και θέλουμε να αρχίσουμε ξανά τη διοργάνωση. Ίσως ο κόσμος να μην μπορεί να είναι στο γήπεδο, αλλά τα media θα τον βοηθούν να το κάνει. Δεν θα βάλουμε κανέναν σε κίνδυνο. Όταν θα ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ρίσκο, θα επανεκκινήσουμε τη σεζόν. Και θέλουμε να τελειώσουμε τη σεζόν με αυτό το φορμάτ. Κι έχουμε ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει κάποιες μέρες για επιστροφή των παικτών στις χώρες των ομάδων, δύο εβδομάδες καραντίνας και τουλάχιστον δύο εβδομάδες προετοιμασίας. Προφανώς το F4 δεν θα διεξαχθεί τον Μάιο στην Κολωνία, αλλά είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για να βρεθούν άλλες ημερομηνίες.

Είναι πιθανό να μην μπορέσουμε να κρατήσουμε το τρέχον φορμάτ. Δουλεύουμε σε εναλλακτικά πλάνα, όπως το να ολοκληρωθεί η σεζόν σε μία χώρα και το να διεξαχθεί Final 8 αντί για Final 4. Προφανώς, δουλεύουμε και σε πλάνα για το Eurocup. Υπάρχουν μόνο οκτώ ομάδες εκεί. Δουλεύουμε σε σενάρια, όπως αυτό για τη λήξη σε μία χώρα.

Μιλάμε καθημερινά με άλλες διοργανώσεις, ώστε να καθιερώσουμε υψηλού επιπέδου περίθαλψη για όλους. Θέλουμε να παρέχουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας. Δουλεύουμε για όλα αυτά, αλλά σήμερα δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις. Υπάρχει αβεβαιότητα παντού, αλλά έχουμε αφοσίωση από τους φιλάθλους. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους για τη στήριξη που παρέχουν

Σκεφτόμαστε επίσης το μέλλον. Η αθλητική βιομηχανία θα έχει προφανώς επιπτώσεις. Ξέρουμε ότι πρέπει να βγούμε από αυτή την κρίση προετοιμασμένοι, με ξεκάθαρες ιδέες και πιστεύω ότι αυτή η κρίση θα μας δώσει επιχειρήματα, ώστε να συνεχίσουμε τα projects μας. Έχουμε όμως χρόνο να μιλήσουμε για όλα αυτά”.

Στην συνέχεια, ο ισχυρός άνδρας της Euroleague, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Υπάρχουν πιθανές πόλεις για το Final 8;

Οχι, ακόμη. Πρέπει να υπάρχουν μεγάλα γήπεδα και η αγορά να έχει επηρεαστεί λιγότερο από τον κορονοϊο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πιθανή πόλη για Final 8.

Πώς σχεδιάζεις να παλέψεις απέναντι στον φόβο των παικτών και των προπονητών; Κάθε μέρα αρκετοί πρωταγωνιστές αντιδρούν στην συνέχιση της σεζόν;

Κατανοώ απόλυτα τον φόβο τους. Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα αν δεν υπάρχει εγγυημένη 100% η υγεία των παικτών και των πρωταγωνιστών. Για να τους πείσουμε θα τους προσφέρουμε την ευκαιρία να δουν το σκεπτικό μας. να συμμετέχουν στην ιδέα μας για τον τρόπο που θα συνεχιστεί η σεζόν. Θα κάνουμε τα πάντα για να αισθανθούν ασφάλεια.

Για τις αλλαγές σε εξωαγωνιστικό επίπεδο;

Η Λίγκα μεγαλώνει μαζί με τις ομάδες κάθε χρόνο. Χτίζουμε κάθε σεζόν. Έχουμε βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν όμως κάποιες διαφωνίες όπως συμβαίνει παντού. Πριν 20 χρόνια κάποιες χώρες που για μας είναι σημαντική αγορά, δεν είχαν καν ιδέα περί Euroleague. Θα αλλάξουν κάποιο κανόνες στο καταστατικό μας. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στο αγωνιστικό και στο εμπορικό κομμάτι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις ομάδες.

Ποια είναι η ημερομηνία που μπορεί να εξαντλήσεις τη συνέχεια της σεζον;

Όχι μετά τον Ιούλιο. Δε γίνεται να έχουμε αγώνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο γιατί θα επηρεαστεί η επόμενη σεζόν. Αν ξεκινήσουμε μέχρι Ιούλιο θα προλάβουμε.

Τι θα συμβεί με τις πληρωμές των παικτών; Υπάρχει κάποια λύση; 

Όταν ξεκίνησε η πανδημία ρωτήσαμε τις ομάδες για τα συμβόλαια των παικτών σύμφωνα με τους Νόμους της κάθε χώρας. Συζητήσαμε για μία κοινή γραμμή που να μπορούμε να ακολουθήσουμε. Οι ομάδες θα έχουν απώλειες από τον κορονοϊό. Οι παίκτες επίσης έχουν καταλάβει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτονται παίκτες και προπονητές. Συμφωνήσαμε να μιλάμε με την ELPA προσπαθώντας για την καλύτερη δυνατή λύση ανάλογα αν θα συνεχιστεί ή όχι η σεζόν. Ακόμη συζητάμε και σύντομα θα έχουμε απαντήσεις. Όταν υπάρξει συμφωνία θα είναι και μία μορφή εγγύησης για παίκτες και προπονητές.

Πώς θα επιλεγούν οι 8 ομάδες για το Final 8; Θα παιχτούν οι εναπομείναντες αγωνιστικές ή οι 8 ομάδες που είναι τώρα στη βαθμολογία;

Αν μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το σύστημα διεξαγωγής θα είναι καλό. Αν πρέπει να πάμε με άλλη λύση, θα πάμε στο Eurocup με τις 8 ομάδες είναι εύκολο.

Κάποιες ομάδες έλυσαν τα συμβόλαια με ξένους παίκτες. Θα επιτρέψετε μεταγραφές ή όχι;

Δεν μπορώ να απαντήσω. Είναι ευθύνη των ομάδων που διέκοψαν τα συμβόλαια, όχι δική μας. Καταλαβαίνουμε, αλλά δεν είναι δική μας ευθύνη.

Αν έχετε ιδέα για τις wild cards και τι κριτήρια υπάρχουν; 

Δεν έχουμε σκεφτεί διότι έχουμε συγκεντρωθεί στο πως θα συνεχιστεί η σεζόν. Δεν ξέρουμε ακόμη πως θα δώσουμε τις wild card της επόμενης σεζόν. Αν καταφέρουμε να τελειώσει η σεζόν τότε είναι εύκολο. Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει είναι με κάποιες εγχώριες Λίγκες που διέκοψαν ήδη τη σεζόν.

Τι ρόλο θα παίξουν τα τηλεοπτικά συμβόλαια σχετικά με τη συνέχεια της σεζόν; Κάποια κανάλια προχώρησαν σε μειώσεις.

Καταλαβαίνουμε τις επιχειρήσεις που θέλουν να προφυλάξουν την οικονομική τους ισορροπία. Θα συζητηθούν όλα τα πλάνα μαζί τους αφού αποτελούν σημαντικό μέρος της διοργάνωσης. Είμαι αισιόδοξος για τη συνεργασία με τα τηλεοπτικά δίκτυα ώστε να τελειώσει η σεζόν. Σημαντικό είναι πως όλοι συμφωνούμε πως αυτό είναι το σωστό σενάριο, να τελειώσει η σεζόν. Αν η τηλεόραση επιμένει να συνεχιστεί η σεζόν, δε θα το κάνουμε ρισκάροντας την υγεία των παικτών και των προπονητών.

Στην Κίνα ανέβαλλαν εκ νέου το πρωτάθλημα. Σας ανησυχεί κάτι τέτοιο λόγω της διάθεσης σας να συνεχιστεί η σεζόν;

Παρακολουθούμε την Κίνα κι όχι μόνο. Παρακολουθούμε όλο τον κόσμο. Η αναβολή του κινέζικου πρωταθλήματος έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν είναι 100% ασφαλές για την υγεία των παικτών. Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς. Δεν θα ρισκάρουμε. Αν χρειαστεί να αναβάλλουμε τη σεζόν, θα το κάνουμε

Οι ομάδες προέρχονται από 10 διαφορετικές χώρες. Κάθε μία έχει διαφορετικήένταση του κορονοϊου. Πως θα το ξεπεράσετε;

Είναι κατανοητό. Δύσκολα θα παίξουν εντός κι εκτός έδρας οι ομάδες. Δύσκολα θα παίξουν στις χώρες τους. Βλέπουμε τι γίνεται στην κάθε χώρα. Θέλουμε να επιλέξουμε μία χώρα με μικρή έκταση του κορονοϊού ώστε να γίνουν τα παιχνίδια. Θα πρέπει αν υπάρχει γήπεδο και να μπορεί η αγορά να… σηκώσει το βάρος. ΟΛΕΣ οι ομάδες θα πρέπει να πάνε σε μία χώρα. Μιλάμε με διαφορετικές πόλεις για να δούμε τι γίνεται με γήπεδα, νοσοκομεία. Η Ισπανία είναι σε άσχημη κατάσταση. Υπάρχουν κάποιες που τα καταφέρνουν καλύτερα.

Για τις ομάδες που θα συμμετέχουν σε ενδεχόμενο Final 8? ή αν υπάρχει σκέψη για συμμετοχή των 18 ομάδων;

Δεν μου αρέσουν τα σενάρια. Από την 6η έως την 15η θέση έχουν ελπίδες για τα playoffs. Άλλες περισσότερες άλλες λιγότερες. Θα είναι άδικο για κάποια ομάδα να την βγάλουμε εκτός ενώ έχει ελπίδες

Είχατε προβλέψει κάποια ασφάλεια όπως στο Γουιμπλεντον ώστε να μειωθεί η… χασούρα;

Όχι. Μόνο το Γουίμπλεντον είχε προβλέψει κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε ανάλογη προστασία. Στο μέλλον θα το σκεφτούμε σίγουρα.

Αν θα συνεχιστεί η χορηγία με την Turkish Airlines; Και πόσοι παίκτες είναι μέλη της ELPA;

Θέλουμε να συνεχίσουμε με την Turkish Airlines. Έχουν δυσκολίες λόγω της μείωσης του τουρισμού και την αναστολή πτήσεων. Θέλουμε να συνεχίζουμε μαζί. Για την ερώτηση περί ELPA καλύτερα να μιλήσετε μαζί της. Νομίζω είναι εκπροσωπούν τα 2/3 των παικτών περίπου.

Πόσο θα επηρεαστεί η επόμενη σεζόν?

Σίγουρα θα επηρεαστεί. Δεν ξέρουμε πόσο γιατί έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον βασισμένο στο ένστικτο, αλλά σε δεδομένα. Πρέπει να είμαστε ακριβείς με το πως θα ολοκληρωθεί η τωρινή κατάσταση για να δούμε πόσο θα επηρεαστεί η επόμενη σεζόν. Δε βιαζόμαστε για την επόμενη σεζόν. Μας ενδιαφέρει το τώρα.  Σίγουρα η πανδημία θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε κάποια πράγματα.

Τι θα γίνει με τους Αμερικανούς παίκτες που θα πρέπει αν μπουν σε καραντίνα 14 ημερών κι εν συνεχεία να κάνουν προετοιμασία 14 ημερών;

Είναι ευθύνη των ομάδων, όχι δική μας. Οι ομάδες αποφάσισαν να στείλουν τους παίκτες στις ΗΠΑ, όχι εμείς. Αν ένας παίκτης δεν μπορεί να αγωνιστεί σε ένα ματς, είναι ευθύνη της ομάδας.  Καταλαβαίνουμε την επιθυμία των παικτών να επιστρέψουν τις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να είναι πίσω όταν θα πρέπει.  Δεν θα βγούμε και θα πούμε πως … αύριο ξεκινάμε. Η απόφαση θα βγει στο δεύτερο μισό του Μαΐου

Αν ακυρωθεί η σεζόν τι θα συμβεί με την Bαλένθια που πρέπει να τερματίσει στην 8η θέση ώστε να παίξει και του χρόνου;

Κάποιες Λίγκες ακύρωσαν τη σεζόν. Στην Λιθουανία ακύρωσαν αλλά έβγαλαν πρωταθλήτρια της Ζαλγκίρις. Στην Ιταλία την ακύρωσαν χωρίς πρωταθλητή. Είναι πάλι πολλά τα σενάρια. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα συμβεί με την Βαλένθια την επόμενη σεζόν, είναι πολύ νωρίς.

Είναι η χειρότερη κρίση στην ιστορία της Euroleague;

Ναι, είναι χωρίς αμφιβολία. Νομίζω για όλο τον κόσμο είναι. Υπήρχαν παλιότερα δύσκολα προβλήματα, αλλά όχι σαν αυτό. Συζητάμε καθημερινά με τους χορηγούς μας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μειώσεις μισθών κλπ. Είναι λογικό.

Πότε θα αποφασίσετε αν θα συνεχιστεί η σεζόν ή όχι;

Στο τέλος Μαΐου θα αποφασίσουμε. Αυτά βέβαια αλλάζουν καθημερινά γιατί σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικά νέα. θα αποφασίσουμε τέλος Μαΐου.

Η Βίρτους είπε πως το F8 της Eurocup θέλει να το φιλοξενήσει, το ίδιο κι η Παρτιζάν. Αν δεν συνεχιστεί η Αδριατικη Λιγκα ποια ομάδα θα παίξει Euroleague την επόμενη σεζόν;

Δεν έχουμε συζητήσει με καμία ομάδα για τη φιλοξενία του F8 Eurocup. Είναι δικές τους επιθυμίες και δηλώσεις. Αν δεν συνεχιστεί η Αδριατική Λίγκα δε μας βοηθάει. Ας δούμε τι θα συμβεί με την συγκεκριμένη Λίγκα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τα κριτήρια που έχουμε θέσει, δηλαδή η κάτοχος της Λίγκας παίζει στην Euroleague. Σίγουρα θα υπάρχει μία ομάδα, αλλά δεν ξέρουμε πως θα την επιλέξουμε αν δεν συνεχιστεί η Λίγκα.

Αν γίνει Final 8 θα υπάρχουν φίλαθλοι;

Νομίζω πως θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο. Για αυτό και θα επιστρέψουμε τα χρήματα σε όλους που είχαν προμηθευτεί. Για την επόμενη σεζόν είμαι πιο αισιόδοξος, αλλά και πάλι δε θα βλέπουμε γεμάτα γήπεδα. Θα βγαίνουν λιγότερα εισιτήρια ανάλογα με τα πρωτόκολλα κάθε χώρας.  Αν δεν τα καταφέρουμε τότε θα ξεκινήσουμε την επόμενη σεζόν χωρίς φιλάθλους, αλλά μακάρι να μη συμβεί.

 

 

Περισσoτερα για ΜΠΑΣΚΕΤ