Ακολουθήστε μας

OLYMPIACOS BC

Παπαλουκάς: «Ο Σπανούλης άλλαξε τη ροή της ιστορίας του Ολυμπιακού»

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Βασίλη Σπανούλη, τονίζοντας ότι ο «Kill Bill» ήταν ο βασικός λόγος που ήρθαν οι επιτυχίες στον Ολυμπιακό.

Η συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΦΩΣ»:

Γνωρίζετε τον Βασίλη από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας, αλλά και της διάρκειας του σε υψηλό επίπεδο;

«Θεωρώ πως το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μία τεράστια καριέρα, είναι η αγάπη, το πάθος και η λατρεία που έχει για το μπάσκετ. Και κυρίως η μεγάλη προσήλωση που έχει στον στόχο. Έχει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και αφοσίωσης σε αυτό που κάνει. Είναι δουλευταράς και ποτέ δεν έπαψε να εξελίσσεται και να βελτιώνεται. Ποτέ δεν επαναπαύτηκε. Από ένας σκόρερ, έγινε ένας πρωτοκλασάτος σκόρερ, αλλά και ένας κορυφαίος πασέρ πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Ο Βασίλης έχει ακόμη, τουλάχιστον, 3-4 καλά χρόνια μπάσκετ. Το εννοώ! Έτσι όπως δουλεύει, όπως σκέφτεται, και όπως προσέχει το σώμα του, έχει ακόμη πράγματα να δώσει».

Είστε ένας από τους κορυφαίους πασέρ όλων των εποχών στην Ευρώπη. Είστε ο κατάλληλος για να μας περιγράψετε το δημιουργικό ταλέντο του Βασίλη, αλλά και το πως ένας παίκτης που είχε το μυαλό του πρώτα στο σκορ και μετά στην πάσα, εξελίχθηκε στον πρώτο στις ασίστ σε ελληνικό πρωτάθλημα και EuroLeague.

«Ο Βασίλης είναι ένας παίκτης που έχει το ταλέντο, το χάρισμα, να βρίσκει πάντα τον τρόπο να βοηθήσει την ομάδα του στο μέγιστο βαθμό, ώστε να φτάσει στον στόχο της, που είναι η επιτυχία. Είναι φυσιολογικό όταν είσαι πιο μικρός στην ηλικία να κοιτάς κυρίως το σκοράρισμα, το πως θα βάλεις την μπάλα στο καλάθι. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, είχε πάντα την ικανότητα να πασάρει. Θεωρώ πως ανέκαθεν είχε δημιουργικό και οργανωτικό ταλέντο. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, το έχει τελειοποιήσει και είναι και λογικό. Από ένα σημείο και μετά όλες οι άμυνες προσαρμοζόντουσαν πάνω του, οπότε έπρεπε να δημιουργήσει όχι μόνο για τους συμπαίκτες του, αλλά και για τον εαυτό του, ώστε να μην επιτρέπει να έρχονται άλλες βοήθειες από την άμυνα. Έχει μάθει να διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι και να χτυπά στις αδυναμίες του αντιπάλου. Αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων πικ εν ρολ παικτών που έχουν περάσει στην EuroLeague, είναι σήμα κατατεθέν του οι έξοχες σκαστές του πάσες, έχει ένα ιδανικό timing να πασάρει όταν πρέπει, εκεί που πρέπει, και δεν είναι έκπληξη το γεγονός πως έγινε πρώτος σε ασίστ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».

Ήσασταν συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα. Περιμένατε πως θα είναι ο παίκτης που θα εξελιχθεί στον μεγάλο του ηγέτη, στον άνθρωπο που θα αλλάξει το ρου της ιστορίας, επαναφέροντας τον στα πρωταθλήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη;

«Ο Βασίλης είναι ο άνθρωπος, ο οποίος έχει προσφέρει τα περισσότερα στον Ολυμπιακό. Άλλαξε τη ροή της ιστορίας της ομάδας και νομίζω πως είναι ό,τι σημαντικότερο έχει να επιδείξει ο Ολυμπιακός, τα χρόνια που παίζω εγώ μπάσκετ. Έχουν περάσει κι άλλοι, τεράστιοι παίκτες από τον Ολυμπιακό. Ο Βασίλης, όμως, έφερε τις επιτυχίες, έχοντας ηγετικό και πρωταγωνιστικό ρόλο. Όταν ήρθε στον Ολυμπιακό, κανείς δεν φανταζόταν πως θα το κάνει με τον συγκεκριμένο τρόπο που το έκανε πράξη, αλλά σίγουρα φαινόταν πως έχει το ταλέντο, τις ικανότητες, τη νοοτροπία, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα ώστε να τα καταφέρει. Φαινόταν πως ήταν από τους παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Και το έκανε πράξη στον Ολυμπιακό με τρόπο εκκωφαντικό!».

Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο προτέρημα του Βασίλη, τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά;

«Η προσήλωση του στον στόχο. Είναι παράδειγμα επαγγελματία. Βάζει στόχους και μοχθεί για να τους πετύχει. Έχει ένα αστείρευτο κίνητρο να παίζει μπάσκετ και να πρωταγωνιστεί με την ομάδα του. Δίνει κίνητρα συνεχώς στον εαυτό του και βάζει στόχους, στοιχεία που τον κρατούν συνεχώς σε εγρήγορση. Ξέρει πως θα λειτουργήσει στην καλή του περίοδο, αλλά και στο διάστημα που δεν παίζει σύμφωνα τις δυνατότητες του, ώστε όλα αυτά να του δώσουν δύναμη να συνεχίσει σε πιο έντονο ρυθμό, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο, στο οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια. Η αξία του Βασίλη είναι διαχρονική και αυτό το έχει αποδείξει. Και συνεχίζει να αποδεικνύει πως παρά το γεγονός πως ορισμένοι θεωρούσαν πως έχει μεγαλώσει, εκείνος δείχνει πως είναι ακμαιότατος, παίζοντας μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Είναι ένας παίκτης που συνεχώς βελτιώνει το παιχνίδι του, ακόμη και τώρα στα 36 του».

Περισσoτερα για OLYMPIACOS BC

Follow Us