Ακολουθήστε μας

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τσίκινης: «Προηγείται το οφσάιντ, η υπόλοιπη φάση είναι… νεκρή»

Ξεκάθαρος αναφορικά με την φάση του 80ου λεπτού του Σταδίου Καραϊσκάκη, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στον Sport 24 Radio 103,3 ο Ηρακλής Τσίκινης, με τον πρώην διεθνή διαιτητή να τονίζει πως είχε προηγηθεί ξεκάθαρο οφσάιντ των παικτών των “Αρκάδων”, κάτι που σημαίνει πως ότι σημειώθηκε στην συνέχεια, θεωρείται μη γενόμενο.

Αναλυτικά ο Ηρακλής Τσίκινης μίλησε:

Για την επίμαχη φάση στο Ολυμπιακός: “Στη συγκεκριμένη φάση έχουν γίνει αρκετά λάθη. Οι άνθρωποι από το VAR δεν κατάφεραν να δώσουν το πρώτο ερέθισμα. Τη στιγμή που γίνεται το φάουλ υπάρχουν εκτεθειμένοι παίκτες του Αστέρα. Έπρεπε να εξεταστούν δύο πράγματα. Αν υπάρχει οφσάιντ και αν υπάρχει πέναλτι. Αυτή είναι η σειρά. Ο κανονισμός ορίζει ότι προηγείται το οφσάιντ. Η υπόλοιπη φάση είναι «νεκρή». Με τα πλάνα που πήρε ο διαιτητής δεν μπορούσε να δώσει το πέναλτι”.

Για το VAR: “Θα υπάρξουν πολλά ερωτήματα όσο αφορά τη χρήση του VAR γιατί είναι κάτι καινούργιο. Γενικότερα το VAR στην Ευρώπη βρίσκεται σε ένα στάδιο προσαρμογής . Μπαίνει στη ζωή μας όχι για να αντικαταστήσει τον διαιτητή. Είναι ένα σύστημα βοήθειας για ζητήματα που αφορούν βάσεις πρωτοκόλλου. Σίγουρα το VAR δεν είναι αλάνθαστο και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Δημιουργεί προβλήματα πολλές φορές. Υπάρχουν φάσεις που μπορεί να μην δείξει στη ροή του παιχνιδιού. Ίσως να το έχουμε παρεξηγήσει. Ο διαιτητής είναι αυτός που θα παίρνει πάντα την τελική απόφαση”.

Για τη χρήση του VAR στην Ελλάδα: “Το σύστημα στην Ελλάδα λειτουργεί με λιγότερες κάμερες από ότι στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Στην Ελλάδα έχουμε τρία άτομα, που είναι το μίνιμουμ, μέσα στο δωμάτιο του VAR, ενώ στο εξωτερικό έχουν πέντε με έξι”.

Για βοηθητικό ρόλο του VAR: “Γίνονται σοβαρά λάθη στα μεγάλα πρωταθλήματα από το VAR. Δεν πρέπει να το απαξιώσουμε όμως γιατί θα κάνει κακό στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να δούμε το καλό που κάνει. To VAR είναι βοηθητικό και προσπαθεί να μην αλλοιώνονται τα αποτελέσματα. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί σωστά”.

Για το αν υπάρχει χρονικός περιορισμός για το VAR: “Όχι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο χρόνου”.

Για τη διαιτησία στα παιχνίδια Λαμία – Παναθηναϊκός και Άρης – ΟΦΗ: “Στο παιχνίδι Λαμία – Παναθηναϊκός είχαμε σωστή χρήση του VAR στο πέναλτι που δόθηκε, καθώς το χέρι του αμυντικού ήταν εκτεθειμένο. Θα μπορούσαμε να είχαμε μία διαφορετική κρίση από τον διαιτητή στο μαρκάρισμα του Μακέντα στο πρώτο μέρος. Σωστή ήταν και η απόφαση στο χέρι του Βύντρα που δεν δόθηκε πέναλτι. Η διαιτησία στο ματς Άρης – ΟΦΗ ήταν καλή, με τον διαιτητή να μην χρησιμοποιεί το VAR σε περιπτώσεις που δεν χρειαζόταν”

Περισσoτερα για ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Follow Us