Ακολουθήστε μας

OLYMPIACOS BC

“Δεν κατεβαίνουμε με Ελληνες διαιτητές στο ντέρμπι”

Ανέβηκε η ένταση στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ, με τον Ολυμπιακό να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, όπως και η Κύμη, ο Προμηθέας και ο Άρης.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης (5/3) και οι τόνοι ανέβηκαν στα γραφεία του Συνδέσμου, καθώς εκτός από τους ”ερυθρόλευκους”, παράπονα εξέφρασαν επίσης τόσο η Κύμη, όσο και οι Προμηθέας και Άρης.

Οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την ΕΟΚ, την ΚΕΔ και τις αποφάσεις των διαιτητών. Επανέλαβαν δε πως δεν πρόκειται να αγωνιστούν σε παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, αν σε αυτά δεν σφυρίζουν ξένοι διαιτητές, ενώ το ίδιο θα ισχύει αν σε αγώνες με άλλες ομάδες διαιτητεύσουν οι Αναστόπουλος, Μάνος και Παναγιώτου. Εξέφρασαν μάλιστα για ακόμα μία φορά την επιθυμία τους η διαιτησία να περάσει στον έλεγχο του ΕΣΑΚΕ και να λειτουργεί όπως και στην Ισπανία.

Τα παράπονά τους ωστόσο εξέφρασαν κι άλλες τρεις ομάδες. Οι εκπρόσωποι της Κύμης πήραν το λόγο από τον Ολυμπιακό, με την ομάδα της Εύβοιας να έχει παράπονα από την αναμέτρηση με το Περιστέρι. Ο πρόεδρος της Κύμης, Αλέξανδρος Θεοδώρου, μία μέρα πριν είχε στείλει ανοιχτή επιστολή προς την ΕΟΚ, την ΚΕΔ και τον Αθλητικό δικαστή, καταγγέλλοντας πως έγινε αλλοίωση αποτελέσματος με την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη.

Σε εκείνο το σημείο, ο ισχυρός άνδρας του Προμηθέας, Βαγγέλης Λιόλιος εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του, ενώ παράπονα για της διαιτητική αντιμετώπιση που έχει η ομάδα του εξέφρασε και η ΚΑΕ Άρης, μέσω του ιδιοκτήτη της ομάδας, Δημήτρη Γουλιέλμου.

Χαρακτηριστικοί οι διάλογοι ανάμεσα στους Χρήστο Σταυρόπουλο, Γιώργο Σκινδήλια και Μάνο Παπαδόπουλο, αλλά και οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των άλλων ομάδων.

Σκινδήλιας: «Χρόνια φωνάζουμε για την διαιτησία και η λύση είναι να φύγει από την ΕΟΚ και να γίνει επαγγελματική στα πρότυπα της Ισπανικής Λίγκας.

Παπαδόπουλος: «Οι ομάδες είναι αδύνατο να διαχειριστούν την διαιτησία γιατί για κάποιους είναι καλοί ή κακοί. Υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και κανόνες. Εμείς δεν θα κατέβουμε αν δεν υπάρχουν κοινοί διαιτητές στο πρωτάθλημα. Η απάντηση στον Ολυμπιακό ήρθε από την προσέλευση του κόσμου του.

Ταρνατώρος (Χολαργός): «Με αυτό που γίνεται με τον Ολυμπιακό, μπορεί να διαλυθεί ο ΕΣΑΚΕ. Δεν συζητάμε με ποιον τρόπο θα βρούμε την λύση και αν υπάρχει νόμος να εφαρμοστούν ξένοι διαιτητές. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιος νόμος . Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως το τηλεοπτικό συμβόλαιο ή μια επιπλέον θέση στην Ευρωλίγκα. Σέβομαι όμως απόλυτα τις θέσεις του Ολυμπιακού, όμως τον παρακαλώ να το ξανασκεφτεί και να μην αποχωρήσει από το πρωτάθλημα».

Τζομπανάκης (Ρέθυμνο): «Τα τελευταία δύο χρόνια όλοι παρατηρούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την διαιτησία και δεν παίρνω θέση για την κόντρα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Υπάρχει αναξιοπιστία . Δεν μιλάω για την ποιότητα. Πρέπει να βρεθεί θεσμική λύση. Αν συνεχίσουμε έτσι θα επέμβει η δικαιοσύνη. Το θέμα έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Ας κάνουμε την αρχή. Φτάσαμε στο σημείο να παραδεχθούμε πως υπάρχει διαφθορά στην διαιτησία»

Παπαδόπουλος: «Είναι συζήτηση αυτή για τους διαιτητές; Υπάρχει κάποια λίγκα που μπορεί ο καθένας να διαλέγει τους διαιτητές που θέλει. Εγώ θα θέλω τρεις, η άλλη ομάδα δεν θα θέλει τρεις, δεν είναι εγωιστικό να μην θέλει να παίξει με συγκεκριμένους διαιτητές; Ο Ολυμπιακός λέει ξεκάθαρα πως με συγκεκριμένους διαιτητές δεν παίζει. Και εγώ λέω, είναι εφικτό ο καθένας να θέλει τους διαιτητές του; Πιο εγωιστικό πράγμα δεν υπάρχει. Που έχει ξαναγίνει αυτό; Γιατί δεν μιλάτε για την Ευρωλίγκα που φωνάζαμε πέρσι; Έχετε καμία παρέμβαση στην διαιτησία της Ευρωλίγκας; Τους λέτε ότι θέλουμε μόνο Σλοβένους, Κροάτες, Ρώσους; Λέτε δεν θέλουμε αυτούς, δεν θέλουμε εκείνους, που έχει ξαναγίνει αυτό; Σε ποια λίγκα του κόσμου έχει ξαναγίνει; Γι αυτό υπάρχουν οι νόμοι και θέλετε να μας πείτε πως είστε αδικημένοι; Σε ένα ματς που δεν ακούμπησε την μπάλα ο Ολυμπιακός, θεωρείτε ότι αδικήθηκε δύο φορές; Και μας λέτε δεν θα ξανακατέβετε; Πείτε τα αυτά στον κόσμο και στους παίκτες σας που τους χρωστάτε»

Σταυρόπουλος: «Κόψε τις γελοιότητες αυτές, κόψε τις γελοιότητες με τους Κινέζους διαιτητές και μην ξαναμιλήσεις για τον κόσμο του Ολυμπιακού, για τους προέδρους και τα χρωστούμενα. Εσύ είχες πει ότι συμφωνείς με όποιους διαιτητές θέλουμε εμείς και ξένους. Τώρα τι άλλαξε; Εσείς βάζατε τον Χίτλερ πρωτοσέλιδο. Η συγχωρεμένη η μάνα μου τον έβαζε; Ποιος τον έβαζε; Μην λέτε ότι δεν προσπαθείτε εσείς να πιέσετε να βάλετε διαιτητές που θέλετε».

Μπούμπουρας (Ήφαιστος): «Το καλύτερο για το πρωτάθλημα μας είναι να υπάρχει και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Γιατί χρησιμοποιούμε τα brands τους και για τους χορηγούς και για τα γήπεδα μας, για να υπάρχει κόσμος. Στις θέσεις του Ολυμπιακού, εμείς δεν ξέρουμε πως μπορούμε να παρέμβουμε στους νόμους. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο είναι πως σίγουρα υπάρχει μια γενικότερη δυσαρέσκεια για την διαιτησία».

Θεοδώρου (Κύμη): «Είμαι ήρεμος σήμερα. Θέλω να μου πείτε γιατί κάνουμε αυτή την συζήτηση. Θα πάρουμε κάποια απόφαση, θα κάνουμε κάποια πρόταση ή συζητάμε για να συζητάμε; Δύο είναι οι διοργανώτριες αρχές. Πρέπει να λειτουργούμε μόνοι μας ή κάτω από την σκέπη της ΕΟΚ; Θα πρέπει να είμαστε ανεξάρτητη αρχή σε όλα. Έχετε αναρωτηθεί πόσα λεφτά δίνουμε σε δελτία, χωρίς οικονομικό όφελος στον ΕΣΑΚΕ; Είμαι πολύ θιγμένος, όχι γιατί έχασα ή έχω πρόβλημα με το Περιστέρι Καμία μομφή σε καμία ομάδα. Ξέφυγα στις αναρτήσεις μου. Πρέπει να συλλέξουμε, όμως, όλες τις πληροφορίες και να προχωρήσουμε σε μεγάλη πίεση για αλλαγές».

Σταυρόπουλος: «Αυτός που θα είναι υπεύθυνος, να τον έχετε ψηφίσει εσείς για να είναι. Δεν εκβιάζουμε τώρα, τα έχουμε πει πριν 20 μέρες. Ούτε στην Αφρική δεν υπάρχει επιτροπή για 18 χρόνια. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε αυτό πλέον. Η ΓΓΑ πρέπει να παρέμβει γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Αυτή είναι η δουλειά της, να ελέγχει αν εφαρμόζονται οι νόμοι».

Σκινδήλιας:  «Προσπαθώ να είμαι ήρεμος. Όλα προσπαθούμε να τα αναγάγουμε σε κόντρα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και αυτό είναι λάθος. Η διαιτησία είναι προβληματική γενικότερα. Ο ΕΣΑΚΕ μπορεί και πρέπει να είναι αυτοδύναμος. Όπου η διαιτησία δεν είναι καλή, δεν υπάρχει καλό προϊόν. Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και βρίσκουμε δικαιολογίες. Όλοι ξέρουμε τον ρόλο της ΕΟΚ  και την δύναμη του ΕΣΑΚΕ. Όλοι τα λέτε αλλά φοβάστε. Αν φτιάξουμε την διαιτησία δεν σημαίνει πως θα φτιάξουμε και τα αποτελέσματα. Έχουμε κάνει κατ΄επανάληψη προσπάθειες. Έχουμε τεράστια δύναμη ως ΕΣΑΚΕ, αλλά πρέπει να τα αποφασίσετε. Όχι τι βολεύει εμάς ή εσάς ή την κάθε ομάδα, αλλά τι είναι σωστό για το μπάσκετ».

Παπαδόπουλος: «Δεν γνωρίζω αν πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι, αλλά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την Πολιτεία. Το τελευταίο που χρειάζεται ο ΕΣΑΚΕ είναι να ελέγχει την διαιτησία, γιατί θα σκοτωθούμε μεταξύ μας. Πως θα συμφωνήσουν οι ομάδες; Κάποιοι θα είναι πάντα δυσαρεστημένοι. Πριν ξέφυγα και θέλω να ζητήσω συγνώμη για αυτά που είπα».

Λιόλιος (Προμηθέας): «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον κο Ταρνατώρο , συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Το πρωτάθλημα και το ελληνικό μπάσκετ, όμως, έχουν διαλυθεί. Πάμε τώρα να κάνουμε πασαλείμματα. Είχα πει πριν 2-3 μήνες αν είστε ευχαριστημένοι από την διαιτησία και δεν μίλησε κανένας. Έξω τα λέτε και εδώ τίποτα. Εμείς βάζουμε λεφτά και άλλοι κάνουν κουμάντο. Το σήμα πήγαμε να αλλάξουμε και έπρεπε να πάρουμε έγκριση από την Ομοσπονδία. Υπάρχουν 100-120 αξιολογημένοι διαιτητές στην Α1 και σφυρίζουν 30-40 για να ορίζει η ΚΕΔ, η οποία δεν πληρώνεται. Ξέρετε πόσες φορές είχα σκεφτεί να φύγω από το παιχνίδι; Ο Ολυμπιακός είχε την δύναμη να το κάνει, εγώ δεν την έχω. Κάνουμε τις προτάσεις για να αλλάξει το υπάρχων καθεστώς, αλλά θέλω να ξέρω τι θα κάνουμε, αν δεν δεχθούν αυτές οι προτάσεις. Όταν πας να αμφισβητήσεις την εξουσία κάποιου, πρέπει να υπάρχει και το «or. Αλέξανδρε έβαλες λάθος φωτογραφία. Ο διαιτητής δεν είναι το πρόβλημα, αλλά αυτοί που τον ορίζουν. Πληρώνουμε παρατηρητές και δεν παίρνουμε τις εκθέσεις τους. Αυτοί που τους ορίζουν είναι και παρατηρητές. Δεν είναι λύση η διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ. Στο ποδόσφαιρο άλλαξαν οι κουμανταδόροι, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η διαδικασία πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν λύσεις αλλά δεν θέλουμε να τις προχωρήσουμε. Την επόμενη χρονιά μας μαχαιρώνουν με το δικό μας μαχαίρι. Εμείς πληρώνουμε και είμαστε κορόιδα. Δεν φταίνε οι διαιτητές, αλλά είναι σε ένα σύστημα και είναι μεροκαματιάρηδες. Βρήκαμε ένα σύστημα και μας βόλεψε όλους. Σε αυτό το σύστημα εγώ δεν μπορώ να μείνω άλλο. Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο και αυτό μας κάνει ραγιάδες. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε δηλαδή; Εμείς πληρώνουμε και οι υπόλοιποι πληρώνονται; Μετά τι; Μου λέτε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε όρους; Δεν είναι ότι σήμερα είναι Τρίτη. Τετάρτη πρωί πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα»

Γουλιέλμος (Άρης):  Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση στο συμβούλιο.  Είναι ένα συμβούλιο που πρέπει να βγει προς τα έξω γιατί όλοι είμαστε στην ίδια κατεύθυνση και φυσικά μπορεί να γίνει νομική αλλαγή τώρα. Εμείς πρέπει να καινοτομήσουμε. Το ελληνικό μπάσκετ είναι εδώ. Πρέπει να κάνουμε το μπάσκετ σωστό προϊόν. Ζούμε ένα πρωτάθλημα που στο τέλος κερδίζει ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός  γιατί ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Αυτό αποδυναμώνει το προϊόν. Ήρθε η ώρα που πρέπει κάτι να γίνει. Το αν θα πάρει ο ΕΣΑΚΕ την διαιτησία ή αν θα γίνει ανεξάρτητη αρχή υπό την εποπτεία του, πρέπει να το συζητήσουμε. Οι κανονισμοί και οι θεσμοί, όμως, είναι για να αλλάζουν και όχι να εξυπηρετούν τις καταστάσεις του ’90. Είναι ντροπή μας που δεν έχουμε προσπαθήσει να αλλάξουμε τόσο καιρό. Οι ίδιοι διαιτητές σφυρίζουν συγκεκριμένες ομάδες. Η ώρα για αλλαγές είναι χτες. Πρέπει να γίνει ανεξάρτητη εποπτευόμενη αρχή. Δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι για ξένους διαιτητές. Πρέπει να το δούμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε το πρωτάθλημα να διαλυθεί, αλλά δεν πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Να πούμε ένα ευχαριστώ στον Ολυμπιακό γιατί με την κίνηση που έκανε, έσπασε το σπυρί να μην μιλάει κανείς και επιτέλους κάπου οδηγούμαστε. Με ευχολόγια δεν αλλάζει η απόφαση του Ολυμπιακού. Πρέπει η πρόταση του Δουβή να μοιραστεί σε όλες τις ομάδες, να υπάρξουν και άλλες προτάσεις και να ψηφιστεί τι πρέπει να κάνουμε»

Παπαδόπουλος: «Συμφωνώ σε κάποια που λέτε, όμως δεν μπορούν να παίζουν και οι 120 διαιτητές. Δεν γίνεται ο Ολυμπιακός να έχει πάντα παράπονα για συγκεκριμένους και να του φταίνε για την ήττα».

Σταυρόπουλος: «Μάνο, επειδή τα νούμερα μένουν, να σου πω ότι στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, από το 2012 και μετά, σε 24 παιχνίδια που διαιτητές ήταν ή ο Αναστόπουλος ή ο Μάνος ή και οι δύο μαζί , ο Παναθηναϊκός έχει 19 νίκες και ο Ολυμπιακός 5. Σε 28 παιχνίδια που δεν υπήρχε κανείς από τους δύο, ο Παναθηναϊκός είχε 9 νίκες και ο Ολυμπιακός 19».

Παπαδόπουλος: «Να μην κατέβει ο Ολυμπιακός. Θα είναι καλύτερο το πρωτάθλημα».

Σταυρόπουλος: «Μην έχεις άγχος, δεν θα κατέβουμε».

 

Περισσoτερα για OLYMPIACOS BC

Follow Us