Ακολουθήστε μας

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητών: «Να μην εφαρμόζονται μονομερείς περικοπές»

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητών συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη και αποφάσισαν τη στάση που θα τηρήσουν στις συζητήσεις με τις ομάδες.

Η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε όλους τους οργανισμούς  να βάλουν λουκέτο, με αποτέλεσμα οι μπασκετικές διοργανώσεις να αναβληθούν.  Η διακοπή των πρωταθλημάτων έφερε στο προσκήνιο μεγάλα προβλήματα σχετικά με τα συμβόλαια των παικτών, τα οποία εμφανίζονται σε κάθε άθλημα. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητών συζήτησαν για τα θέματα που την αφορούν και αποφάσισαν να τηρήσουν μία εννιαία στάση.
Η γενικής γραμματέας, Πολίνα Τόμτσικ, ανέφερε μετά την τηλεδιάσκεψη ότι: «Σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή οι αθλητές πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα τους.»
Τα πέντε σημεία που αποφάσισαν θα στηριχθούν είναι:

1) Μισθοί: Τα συμβόλαια πρέπει να γίνονται σεβαστά και δεν μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς τη συμφωνία και των δύο μερών. Πολλοί παίκτες και οι ενώσεις τους αναγνωρίζουν ότι ορισμένοι σύλλογοι πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες, ενώ η αθλητική δραστηριότητα έχει ανασταλεί. Ωστόσο, οποιαδήποτε περικοπή των μισθών πρέπει να συμφωνηθεί μέσω διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να εφαρμοστεί μονομερώς.

2) Επιστροφή στο γήπεδο: Η υγεία και η ασφάλεια των παικτών, των υπαλλήλων, του προσωπικού και των θεατών είναι πρωταρχικής σημασίας σε όλες τις αποφάσεις σχετικά με την επανέναρξη του επαγγελματικού αθλητισμού. Αυτά πρέπει να βασίζονται στις πλέον ενημερωμένες διαθέσιμες πληροφορίες και να αποφεύγουν την έκθεση ατόμων ή κοινοτήτων σε περαιτέρω κινδύνους.

3) Φόρτος εργασίας και προγραμματισμός: Οι επαγγελματίες αθλητές χρειάζονται επαρκή ανάπαυση μεταξύ των αγώνων και είναι απαραίτητο, όταν ο αθλητισμός να συνεχιστεί, οι αγώνες να προγραμματίζονται κατά τρόπο που σέβονται την υγεία και την ασφάλεια των παικτών και επιτρέπουν επαρκή χρόνο προετοιμασίας και αποθεραπείας μεταξύ τους.

4) Διεθνές καλεντάρι: Η τρέχουσα κρίση έχει προφανώς επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για τις εγχώριες, ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις για αυτήν και τις επόμενες σεζόν. Είναι σημαντικό τα νέα προγράμματα να συντονίζονται και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις παικτών να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις αυτές.

5) Κυβερνητική υποστήριξη: Οι επαγγελματίες αθλητές θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε εθνικά συστήματα προστασίας του εισοδήματος, ακριβώς όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι. Επιπλέον, η κατάσταση των αθλητών που είναι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι εργάζονται βάσει συμβάσεων αστικού δικαίου ή χωρίς επίσημη σύμβαση πρέπει να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές για να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Οι αθλητές της ΕΕ και οι αθλητικοί σύλλογοι και οι αθλητές τους δεσμεύονται να συνεργαστούν με τον αθλητισμό και τους κυβερνητικούς φορείς για να διασφαλίσουν ότι ο ευρωπαϊκός και ο εθνικός αθλητισμός θα μπορέσει να συνεχιστεί όταν η τρέχουσα κρίση υποχωρήσει τελικά.

Περισσoτερα για ΜΠΑΣΚΕΤ